Tamaros Beleckajos papuošalų iš gintaro paroda „Žiemos nakties sapnas“

2015 m. gruodžio 4 d. – 2016 m. balandžio 30 d.

Dailininkė Tamara Beleckaja
Dailininkė Tamara Beleckaja

Lietuvos dailės muziejuje gruodžio 4 d. atidaryta dailininkės iš Kaliningrado Tamaros Beleckajos autorinę paroda „Žiemos nakties sapnas“ (veiks iki 2016 m. balandžio 30 d.).

Parodoje pristatomi Kaliningrado dailininkės Tamaros Beleckajos papuošalai iš gintaro, kurį menininkė organiškai derina su topazu, agatu, nefritu, ametistu, malachitu bei kitais akmenimis.

Tamara Beleckaja „konstruoja“ savo papuošalus įvertindama mineralų ir gintaro plastiką, spalvą ir formą. Papuošalai patraukia savo harmonija ir turtinga fantazija. Autorės rankose gintaras tarsi naujai atgyja, patekęs į draugiją su metalu, popieriumi ar tekstile. Autorė skirtingas medžiagas organiškai jungia į vieną visumą, papuošaluose kurdama estetinę harmoniją, nepakartojamus ritminius derinius, kuriuose išryškėja nuostabūs augaliniai motyvai. Parodoje lankytojams pateikiama ir keletas autorės drabužių dizaino pavyzdžių. Tamara Beleckaja gimė 1959 m. spalio 24 d. Autorė 1981 metais baigė Minsko technologinį technikumą, įgydama dailininkės modeliuotojos specialybę, o 2006 – Maskvos mados industrijų institutą ir Tarptautinę verslo ir vadybos akademiją.

Pirmąją savo mados kolekciją sukūrė 1980 m. 1988 m. įkūrė Mados teatrą, kuris 1996 m. išaugo į Mados namus. 2010 m. autorės kūrybiniame kelyje įvyko posūkis: T. Beleckaja pasinėrė į juvelyrikos meną. Ji sukūrė virš tūkstančio papuošalų kolekciją iš gintaro ir pusiau brangių akmenų. Nuo 2011 dailininkė bendradarbiauja su Kaliningrado gintaro kombinatu. Jos kuriami etalonai sėkmingai diegiami gamyboje. Tamara Beleckaja – įvairių konkursų ir festivalių Rusijoje ir užsienio šalyse dalyvė ir prizų laimėtoja. Dailininkės darbai dažnai eksponuojami Kaliningrado srities gintaro muziejuje – jame surengtos kelios personalinės parodos. Dailininkė dalyvauja labdaros akcijose, veda užsiėmimus vaikams su specialiaisiais poreikiais.

Parodą remia Kaliningrado srities kultūros ministerija ir Kaliningrado gintaro muziejus.  

Dailininkės darbai
Beleckaja_4 Beleckaja_5 Beleckaja_3
Beleckaja_2 Beleckaja_7 Beleckaja_6

Vytauto g. 17, LT-00101 Palanga
+370 460 30 314
gintaro.muziejus@lndm.lt