Aleksandra Kasuba. Įsivaizduojant ateitį 

2024 m. spalio 25 d. – 2025 m. kovo 23 d. 

Plakatas

Carré d’Art–Musée d’art contemporain 

Place de la Maison Carrée. 30000 Nîmes, France 

Tel: +33 (0)4 66 76 35 70 

 

Darbo laikas: 

Antradieniais – penktadieniais nuo 10 iki 18 val. 

Šeštadieniais – sekmadieniais nuo 10 iki 18.30 val. 

Pirmadieniais muziejus nedirba. 

Muziejus nedirba lapkričio 1 ir 11 d., gruodžio 25 d. ir sausio 1 d. 

Bilieto kaina 8 EUR (galioja nuolaidos). Pirmą kiekvieno mėnesio sekmadienį lankymas nemokamas. 

 

 

Paroda „Aleksandra Kasuba. Įsivaizduojant ateitį“ yra pirmoji didelė menininkės Aleksandros Kasubos (1923–2019) kūrybos, išsiskiriančios novatoriška, tarpdisciplinine eksperimentinį meną, dizainą ir architektūrą apjungiančia raiška, paroda Prancūzijoje ir apskritai Europoje. 

 

Lietuvos-JAV menininkė Aleksandra Kasuba – XX a. kosmoso užkariavimo epochos vizionierė. Jos kūrybos retrospektyva konstruojama kaip šviesus, įkvepiantis pasakojimas apie praradimus ir galimybes bei ateities vizijas, atsiveriančias neramių laikų akivaizdoje. 

 

Tai pasakojimas apie kūrėją, kuri po Antrojo pasaulinio karo buvo priversta emigruoti iš savo gimtos šalies. Pradėjusi skulptūros ir tekstilės studijas Kauno meno mokykloje ir Vilniaus dailės akademijoje, 1944 m. dėl nacių ir sovietų okupacijų ji su vyru skulptoriumi paliko Lietuvą, iki 1946 m. gyveno perkeltųjų asmenų stovykloje Miunchene (Vokietijoje), o vėliau, 1947 m. persikėlė į JAV. 1963 m. A. Kasuba su šeima apsigyveno Niujorke ir tapo novatoriškų erdvinių aplinkų – invaironmentų – iš tamprių audinių kūrėja. Šiuose darbuose ji įkūnijo įsivaizduojamą ateitį be stačių kampų kaip buveinę klajojančiai sielai. Plastiškos, organiškų formų Kasubos buveinės byloja ir apie siekį harmonizuoti santykį tarp žmonių, gamtos ir technologijų. 

 

Parodoje pristatomi 2014–2019 m. Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui menininkės padovanoti kūriniai ir skaitmeninis dokumentų archyvas. Šių dokumentų originalai saugomi Amerikos meno archyve Smithsono institute Vašingtone. Eksponuojama ir kartu su menininke 2014 m. rekonstruota erdvinė aplinka „Spektro užuomina“ (1975). 

 

Parodą papildo menininkės draugų – parfumerės Danutės Pajaujis Anonis, aktorės ir   kinematografininkės Polos Chapelle, Fluxus menininko Jurgio Mačiūno ir avangardinio kino kūrėjo Jono Meko – įnašas. Ją taip pat lydi pirmą kartą prancūzų kalba išleistas iliustruotas Aleksandros Kasubos manifestas „Įrengimai sielai“ (1975) ir tekstą įvaizdinantis kompiuterinis žaidimas (2020, „Weekend Warriors“). Spalvų kvapų rekonstrukciją įgyvendino parfumerė Laimė Kiškūnė.  

 

Kartu su Aleksandros Kasubos paroda pristatomi Marijos Olšauskaitės darbai tarsi tęsia vyresniosios sesers idėjas, kuri architektūrą suvokė kaip priemonę mąstyti apie žmonių santykius ir juos perkurti, akcentuodama socialinį architektūros ir meno vaidmenį. 

 

Apie Carré d’Art 

 

1993 m. atidarytas Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nîmes yra sėkmingas šiuolaikinio meno ir decentralizacijos politikos, vykdytos Prancūzijoje nuo XX a. 9-ojo deš. pavyzdys. Įsikūręs tarp Bordo šiuolaikinio meno muziejaus (CAPC) ir Tulūzos modernaus ir šiuolaikinio meno centro Les Abattoirs vakaruose, Marselio Šiuolaikinio meno muziejaus (MAC) ir Nicos Šiuolaikinio ir modernaus meno muziejaus (MAMAC) rytuose, Nimo šiuolaikinio meno muziejus yra svarbi grandinės, kuri buvo sukurta, siekiant skatinti ir skleisti šiuolaikinį meną Viduržemio jūros regione, dalis. 

 

Kaip ir Paryžiaus pavyzdys – Pompidou centras (Centre Georges Pompidou), Carré d’Art yra biblioteka ir šiuolaikinio meno muziejus, siūlantis Nimo gyventojams ir svečiams iš užsienio naują vietą būti drauge. 

 

1983 m. naujai išrinktas Nimo meras Jeanas Bousquet patvirtino savo planus padidinti miesto kultūrinį žinomumą, įsteigiant šią svarbią naują instituciją. Pradėtas kurti 1986 m., padedant Prancūzijos muziejų direkcijai (Direction des Musées de France), Carré d’Art muziejus šiandien didžiuojasi beveik 600 kūrinių tarptautine kolekcija. 

 

Parodos „Aleksandra Kasuba. Įsivaizduojant ateitį“ kuratorė Elona Lubytė

 

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nîmes

logotipas

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje

 


 

Kitos Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus parodos ir renginiai Lietuvos sezono Prancūzijoje programoje: