Marija Olšauskaitė. Šerdis

2024 m. spalio 25 d. – 2025 m. kovo 23 d.

Plakatas

Carré d’Art–Musée d’art contemporain 

Place de la Maison Carrée. 30000 Nîmes, France 

Tel: +33 (0)4 66 76 35 70 

 

Darbo laikas: 

Antradieniais – penktadieniais nuo 10 iki 18 val. 

Šeštadieniais – sekmadieniais nuo 10 iki 18.30 val. 

Pirmadieniais muziejus nedirba. 

Muziejus nedirba lapkričio 1 ir 11 d., gruodžio 25 d. ir sausio 1 d. 

Bilieto kaina 8 EUR (galioja nuolaidos). Pirmą kiekvieno mėnesio sekmadienį lankymas nemokamas. 

 

 

Šiuolaikinės menininkės Marijos Olšauskaitės (g. 1989) parodoje „Šerdis“ pristatomi nauji jos kūriniai, gretinantys amato, ornamento tradicijas ir socialinį skulptūros vaidmenį. 

 

Marija Olšauskaitė savo šiuolaikinio meno praktiką grindžia bendradarbiavimu ir tyrinėja santykių, atvirumo, intymumo ir priklausymo temas. Šioje parodoje daugiausia dėmesio skiriama jos ilgalaikiam domėjimuisi stiklo medžiaga. Pasitelkdama tiek tradicines, tiek šiuolaikines medžiagas, pavyzdžiui, silikoną, menininkė kuria formas, kurios tarsi nuolat kinta, transformuojasi. 

 

Parodai sukurtos stiklo širmos byloja apie namų erdvę, apie tai, ką galima pamatyti, ir kartu – apie santykių trapumą. Instaliacija „Tvenkinys“ – didelių horizontalių stiklo skulptūrų rinkinys. Stiklo gamyboje įprastai naudojamas šviečiantis stalas, ant kurio galima pastebėti įvairius gaminio trūkumus, klaidas. Savo kūrinyje Olšauskaitė permąsto santykį tarp objekto formos ir funkcijos. Formos tampa nefunkcionaliomis – įrankis virsta paslaptingu objektu, primenančiu švytintį, skaidrų ledo luitą. 

 

Daugelis menininkės darbų yra susiję su anksčiau Lietuvoje klestėjusia stiklo gamyba. Ji nuolat bendradarbiauja su vis dar veikiančių įmonių stiklo meistrais. Iš iki XX a. 10-ojo dešimtmečio veikusios įmonės „Raudonoji Aušra“, kurioje buvo gaminami vitražiniai stiklai, jai pavyko įsigyti spalvoto stiklo plokšteles. Būta istorijų, kad darbininkai jas slapta išnešdavo iš gamyklos portfeliuose, o šioms menininkė suteikė naują būtį stiklo širmų serijoje „Neveik paskubomis“. 

 

Olšauskaitės skulptūros tarsi gyvena savo gyvenimą, nevaldomame, alchemiškame procese pereidamos iš skystos būklės į kietą. Formos, kurios atrodo lyg atkeliavusios iš ateities, kvestionuoja mūsų pojūčius ir skatina mąstyti apie tai, kaip jais dalijamės. Kaip sako pati menininkė, visi parodos objektai yra dvyniai, broliai ar seserys, susiję dinamiškais šeimos santykiais. Jie nuolat palaiko tarpusavio dialogą. 

 

Kartu su Aleksandros Kasubos paroda pristatomi Marijos Olšauskaitės darbai tarsi tęsia vyresniosios sesers idėjas, kuri architektūrą suvokė kaip priemonę mąstyti apie žmonių santykius ir juos perkurti, akcentuodama socialinį architektūros ir meno vaidmenį. 

 

Apie Carré d’Art 

 

1993 m. atidarytas Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nîmes yra sėkmingas šiuolaikinio meno ir decentralizacijos politikos, vykdytos Prancūzijoje nuo XX a. 9-ojo deš. pavyzdys. Įsikūręs tarp Bordo šiuolaikinio meno muziejaus (CAPC) ir Tulūzos modernaus ir šiuolaikinio meno centro Les Abattoirs vakaruose, Marselio Šiuolaikinio meno muziejaus (MAC) ir Nicos Šiuolaikinio ir modernaus meno muziejaus (MAMAC) rytuose, Nimo šiuolaikinio meno muziejus yra svarbi grandinės, kuri buvo sukurta, siekiant skatinti ir skleisti šiuolaikinį meną Viduržemio jūros regione, dalis. 

 

Kaip ir Paryžiaus pavyzdys – Pompidou centras (Centre Georges Pompidou), Carré d’Art yra biblioteka ir šiuolaikinio meno muziejus, siūlantis Nimo gyventojams ir svečiams iš užsienio naują vietą būti drauge. 

 

1983 m. naujai išrinktas Nimo meras Jeanas Bousquet patvirtino savo planus padidinti miesto kultūrinį žinomumą, įsteigiant šią svarbią naują instituciją. Pradėtas kurti 1986 m., padedant Prancūzijos muziejų direkcijai (Direction des Musées de France), Carré d’Art muziejus šiandien didžiuojasi beveik 600 kūrinių tarptautine kolekcija. 

 

ParodosMarija Olšauskaitė. Šerdis“ kuratorius Jean-Marc Prevost

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nîmes

logotipas

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje

 


Kitos Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus parodos ir renginiai Lietuvos sezono Prancūzijoje programoje: