Nacionalinės dailės galerijoje profesoriaus Tetsuya’os Ozakio paskaitą apie Japonijos pamėkles

2024 m. rugsėjo 5 d.

Tetsuya OzakiLietuvos nacionalinis dailės muziejus tęsia Japonijos meno pristatymą ir kviečia į didelio susidomėjimo sulaukusios parodos „Gražuolės, pamėklės ir samurajai. Japonijos popkultūros tradicija nuo Edo laikotarpio ukiyo-e iki XX-XXI a. mangos, anime ir sūpā furatto“ vyriausiojo konsultanto profesoriaus Tetsuya’os Ozakio paskaitą. Kioto menų universiteto profesorius į Lietuvą atvyksta specialiai dėl parodos. Paskaita „Pamėklės (yokai) ir šiuolaikinis Japonijos menas“ vyks rugsėjo 5 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius).  

 

Anot T. Ozakio, beveik nėra nūdienos japono, kuris būtų užaugęs neskaitęs mangos ir šiuolaikiniai menininkai nėra išimtis. Šiuolaikinė manga išpopuliarėjo po Antrojo pasaulinio karo, atsigavus Japonijos ekonomikai. Šiuolaikinės mangos tolimais protėviais profesorius linkęs laikyti XII-XIII a. pasirodžiusias „Chōjū-jinbutsu-giga“ (gyvūnų-žmonių karikatūras) ir 1814 m. išleistą pirmąjį Hokusai manga tomą.  

 

Hokusai manga – tai eskizų sąsiuviniai, kuriuose vaizduojama gamta, gyvūnai, papročiai, įvairių profesijų atstovai, garsios vietos, istorinių pasakojimų siužetai ir net vaiduokliai bei pamėklės (yokai, antgamtinės būtybės). Kodėl japonai taip mėgsta yokai? Prof. T. Ozakio nuomone, ši simpatija klesti dėl trijų priežasčių. Kokios jos – atskleis susirinkusiems į paskaitą. 

 

Tetsuya Ozaki yra redaktorius, leidėjas, meno kritikas, vizituojantis tyrėjas Kioto menų universiteto Akademinių tyrimų centre. Nuo 2000 m. iki 2016 m. jis buvo internetinio žurnalo „Realtokyo“ leidėjas ir vyriausiasis redaktorius. 2002 m. parengė fotografijų rinkinį „Šimtas metų idiotizmo“, kuriame surinko XX a. žmonijos kvailybes dešimčia įvairių temų, tokių kaip aplinkosauga, technologijos, karas ir kt. 2003 m. jis pradėjo leisti japonų-anglų šiuolaikinio meno žurnalą „ART iT“. 

 

Paskaita lydi LNDM generalinio direktoriaus dr. Arūno Gelūno kuruotą parodą „Gražuolės, pamėklės ir samurajai. Japonijos popkultūros tradicija nuo Edo laikotarpio ukiyo-e iki XX-XXI a. mangos, anime ir sūpā furatto“, kuri Nacionalinėje dailės galerijoje veikia iki spalio 13 d. 

 

Paskaita vyks japonų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą. 

 

Dėl didelio susidomėjimo parodą lydinčiais renginiais, reikalinga išankstinė registracija https://forms.office.com/e/CgpZEDMjRF.

Dalyvavimas paskaitoje nemokamas įsigijus galerijos lankytojo(s) bilietą. 

 

Renginyje bus fotografuojama ir filmuojama, todėl informuojame, kad Jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Šios nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidos priemonėse. 

Taip pat žiūrėkite

Paroda

Gražuolės, pamėklės ir samurajai. Japonijos popkultūros tradicija nuo Edo laikotarpio ukiyo-e iki XX-XXI a. mangos, anime ir sūpā furatto

Arūnas Gelūnas: „Japonijos popkultūra kviečia įžengti į svajonės teritoriją“

Renginiai

Parodą „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ lydinti spalvinga japoniškų renginių ir edukacinių veiklų programa