Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus renginiai Vilniaus galerijų savaitgalio programoje 

2024 m. rugsėjo 5–8 d.

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kviečia į ekskursijas, paskaitas bei susitikimus su kūrėjais ir kuratoriais 9-ojo Vilniaus galerijų savaitgalio metu. Šiais metais Vilniaus galerijų savaitgalio organizatoriai siūlo giliau pažvelgti į įpročius. Tai mainais, naujais bendravimo ir bendradarbiavimo įpročiais grįsta programa, kviečianti išplėsti meną pristatančių erdvių sampratą, pergalvoti meno organizacijų paskirtį ar veikimo principus. 

 

Specialią renginių programą, vyksiančią rugsėjo 5–8 dienomis, siūlo Nacionalinė dailės galerija, Radvilų rūmų dailės muziejus, Vilniaus paveikslų galerija, Vytauto Kasiulio dailės muziejus. Taikomosios dailės ir dizaino muziejus kviečia susipažinti su edukacine programa ir į pasirinktus edukacinius užsiėmimus rugsėjo 5-8 d. registruotis anksto. 

 

Rugsėjo 7–8 dienomis Nacionalinė dailės galerija, Radvilų rūmų dailės muziejus, Taikomosios dialės ir dizaino muziejus, Vilniaus paveikslų galerija, Vytauto Kasiulio dailės muziejus kviečia lankyti vykstančias parodas įsigijus įėjimo bilietą su 50 proc. nuolaida.  

 

 

Renginių programa LNDM muziejuose ir galerijose Vilniuje

 

 

Nacionalinės dailės galerijos pastatas
Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

  

Nacionalinė dailės galerija 

Konstitucijos pr. 22, Vilnius 

  

Rugsėjo 5 d., ketvirtadienį 

18 val. Parodos „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ vyriausiojo konsultanto prof. Tetsuya Ozaki paskaita (japonų kalba su vertimu į lietuvių kalbą). Paskaita nemokama įsigijusiems galerijos bilietą.

  

Rugsėjo 6 d., penktadienį 

17 val. Gintaro Šepučio performatyvus renginys „Vaizdo studijos metinės. Performatyvi užstalė“.

 

Renginys skirtas 30-osioms Vaizdo studijos – 1994–1997 metais Vilniaus dailės akademijoje veikusių tarpdisciplininių fotografijos ir videomeno kursų – įkūrimo metinėms pažymėti ir pasidalinti nepakartojamais prisiminimais bei meniniais atradimais. Vaizdo studija buvo aparatinių medijų raišką skatinusi eksperimentinė erdvė, pritraukusi daugybę jaunų žmonių, kurie vėliau tapo žinomais meno ir kultūros kūrėjais. Nors kaip eksperimentinis reiškinys ji nustojo egzistavusi 1997 metais, įsteigus Fotografijos ir videomeno (dabar – Fotografijos, animacijos ir medijų meno) katedrą, jos dvasia ir toliau gyvuoja menininkų kūryboje ir prisiminimuose. Performansas atskleis Vaizdo studijos kūrybinį palikimą, o žiūrovai kviečiami tapti šios išskirtinės patirties dalimi: bus galimybė pamatyti ankstyvuosius videomeno darbus ir susitikti su tais, kurie savo kūryba prisidėjo prie studijos sėkmės. 

 

Gintaras Šeputis – tarpdisciplininio meno kūrėjas, TV laidų, dokumentinių filmų režisierius, dėstytojas, vienas iš videomeno Lietuvoje pradininkų ir Vaizdo studijos Vilniaus dailės akademijoje steigėjų. Menines veiklas jis derina su darbu reklamos, rinkodaros ir komunikacijos srityse. 

 

Rugsėjo 7 d., šeštadienį

14 val. Natalijos Arlauskaitės paskaita „Animacija šeimos albimui ir istorijai“

 

Reportažinės ir dokumentų nuotraukos, laiškų ar laikmečio spaudos atvaizdai, kitokie vizualūs liudijimai, tarp kurių ypatingą vietą užima šeimos albumas, naudojami ne tik grynoje, jei tokia būna, dokumentinėje animacijoje, bet ir kitose jos formose. Susitikę su animacija jie įvairiai išjudinami ir patenka į privačių santykių, socialinių problemų ir istorijos apmąstymo pasakojimus. Šis pranešimas sutelktas į neretai susipinančias šeimą ir istoriją. Jo pagrindinė gija – garso, fotografinį, pieštą ar rašytinį dokumentą naudojančios animacijos pasakojimo modeliai, nuokrypiai nuo jų ir laikmečiui būdingos paieškos. 

 

Natalija Arlauskaitė – kino, fotografijos ir vizualumo tyrinėtoja, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė. Fotografinio dokumento refleksijai įvairiose kino formose, taip pat animacijoje, skirta jos knyga „Nuožmi taika: žlugusių režimų fotografija dokumentiniame kine“ (VU leidykla, 2020). Tarp kitų jos knygų – „Savi ir svetimi olimpai: ekranizacijos tarp pasakojimo teorijos ir kultūros kritikos“ (VU leidykla, 2014), „Žiūrėti ir būti žiūrimai: feministinės kino teorijos sąvokos ir komiksai“ (kartu su Migle Anušauskaite, Lapas, 2022). 

 

Rugsėjo 8 d., sekmadienį 

16 val.  „Dialogai apie meną su Karen Vanhercke ir Egle Nedzinskaite“.  

„Vizualaus mąstymo strategijų“ metodu grįstų susitikimų dalyviai gali neturėti jokių žinių apie meną, tereikia noro žiūrėti, pamatyti ir diskutuoti. Vieno renginio metu vyks diskusijos apie du kūrinius. Viena – anglų, kita – lietuvių kalbomis; galite dalyvauti vienoje iš jų arba abiejose. Dalyvauti kviečiame suaugusiuosius, kurie jaučiasi komfortabiliai išsakydami savo nuomonę, nori išgirsti kitų įžvalgas lėto dialogo metu. 

 

Dalyvavimas nemokamas įsigijus galerijos bilietą. 
Registracija: https://forms.office.com/e/SyszD5xwQe 

 

Viso Vilniaus galerijų savaitgalio metu Nacionalinės dailės galerijos erdvėse savo sukurtus performansus pristatys paaugliai, dalyvavę „Vasaros mokykloje apie performanso meną“ su Denisu Kolomyckiu.  

  

 

Radvilų rūmų dailės muziejus
Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

 

Radvilų rūmų dailės muziejus 

Vilniaus g. 24, Vilnius  

  

Rugsėjo 5 d., ketvirtadienį 

17 val.  Žvilgsnio įpročiai: Coolturistės prieš patriarchatą nuolatinėje Radvilų rūmų dailės muziejaus ekspozicijoje. 

 

19 val.  Techniseptic garso seansas Emilijos Škarnulytės parodoje „Švytintys kambariai“. 

 

Rugsėjo 6 d., penktadienį 

15 val. Žiūrėjimo įpročiai. Moterų vaizdai vakarų tapybos tradicijoje. Ekskursijos trukmė – 45 min. 

  

Rugsėjo 7 d., šeštadienį 

16 val.  „Beaparatės fotografijos dirbtuvės su Aurelija Maknyte. Portreto studija”. 

 

15 val. Protesto menas: sovietmečio nepaklusniųjų gyvenimo ir kūrybos įpročiai. ekskursijos trukmė – 45 min. 

 

Vilniaus galerijų savaitgalio metu Radvilų rūmų dailės muziejuje veiks edukacinė paroda „Ne muziejaus batai 2“, kurioje muziejaus edukatorės ir dailininkė Greta Alice šeimas kviečia sukurti komiksų istorijas. 

 

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejue
Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Arsenalo g. 3A, Vilnius

 

Vilniaus galerijų savaitgalio metu kviečiame aplankyti Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje vykstančias parodas, dalyvauti jas lydinčius edukaciniuose užsiėmimuose. 

 

Unikalią parodą „Chagall. Picasso. Ernst. Keramika ir gobelenailydi įvairovė edukacinių užsiėmimų: „Kaip išausti gobeleną?“, Keramika. Apie meilę, spalvas ir gyvenimą, Spalvingas atvirukas Marco Chagallo gobelenų motyvais , o taip pat dailės, literatūros, kultūros istorijos, biologijos, tikybos ir dorinio ugdymo integruotos pamokos.

 

Šimtmetį mininčiai Lietuvos dainų šventei skirtą liaudies dailės parodą „ šerdies“ papildo edukaciją Maišelis: tradicinio ir šiuolaikinio liaudies meno motyvais“. 



Vilniaus galerijų savaitgalio metu taip pat galima registruotis ir dalyvauti šiuose užsiėmimuose: „Šventaragio turas, Viduramžių miestas Vilnius“, Žemutinė pilis irkūlgrinda; Kultūros paso užsiėmimus: Porceliano grožis, Archeologinis žaidimas, Kvapas, spalva ir forma“; beiSocialinio receptoveiklas senjorams, „Savas muziejus edukacinius užsiėmimus specialiųjų poreikių lankytojams.

 

Daugiau  informacijos apie Taikomosios dailės ir dizaino muziejaus edukacinius užsiėmimus rasite paspaudę šią nuorodą.

 

 

Vilniaus paveikslų galerija
Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

 

Vilniaus paveikslų galerija

Didžioji g. 4, Vilnius

 

Rugsėjo 7 d., šeštadienį

13 val. ekskursija parod0je „Žygimantas Augustinas. Garantija

 

Rugsėjo 8 d., sekmadienį

13 val. ekskursija parodoje „Žygimantas Augustinas. Garantija

 

Registracija į ekskursijas  tel. +370 5 261 1685, gidai.vpg@lndm.lt 

 

 

Vilniaus galerijų savaitgalio metu taip pat galima aplankyti ekspoziciją „Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų. Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija“, istorines sales, taip pat naujai atidarytas nuolatinės ekspozicijos dalis „Vilniaus meno mokykla“ bei „Senasis LDK portretas”, bei parodą „(Ne)akademikas. Boleslovas Ruseckas (1824–1913)“.

 

 

T. Kapočiaus nuotraukos fragmentas

 

Vytauto Kasiulio dailės muziejus

A. Goštauto g. 1, Vilnius

 

Rugsėjo 5 d., ketvirtadienį

18 val. Trijų Baltijos moterų parodos „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“ uždarymo renginys – muziejaus gidės Justės Janulevičiūtės ekskursija.

 

Rugsėjo 6 d., penktadienį

17 val. Trijų Baltijos moterų parodos „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“ uždarymo renginys – muziejaus gidės Justės Janulevičiūtės ekskursija.

 

Rugsėjo 7 d., šeštadienį

12 val. Trijų Baltijos moterų parodos „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“ uždarymo renginys – vienos iš kuratorių dr. Laimos Kreivytės ekskursija.

 

Rugsėjo 8 d., sekmadienį

12 val. Trijų Baltijos moterų parodos „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“ uždarymo renginys – vienos iš kuratorių dr. Laimos Kreivytės ekskursija.

 


Viso Vilniaus galerijų savaitgalio metu vyksta akcija „Žymėk autorių – laimėk kūrinį“. Galerijų lankytojai rugsėjo 5 – spalio 13 dienomis kviečiami savo socialinio tinklo Instragram nuotraukose, kuriose užfikuoti meno kūrinių, žymėti autorius ir laimėti vieną iš trijų prizų – meno kūrinių. Prizus organizatoriai paviešins Vilnaus galerijų savaitgalio soc. medijose.