Lietuvos nacionalinis dailės muziejus tapo CODART nariu 

Fragmentas iš Radvilų rūmų dailės muziejaus ekspozicijos „Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai. XVI–XIX a. Vakarų Europos tapyba iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“. Fot. Gintarė Grigėnaitė

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus tapo CODART nariu. CODART – tai daugiau nei 20 metų veikianti tarptautinė organizacija, vienijanti senosios olandų ir flamandų dailės specialistus visame pasaulyje. Pagrindinės olandų ir flamandų vaizduojamojo ir dekoratyvinio meno kolekcijos yra saugomos maždaug 50 šalių. Dauguma šių kolekcijų yra muziejų rinkinių dalis. CODART siekia, kad šis plačiai paplitęs kultūros paveldas taptų labiau matomas ir prieinamas tarptautinei visuomenei.  

 

Šiuo metu CODART jungia daugiau nei 600 kuratorių iš daugiau nei 300 muziejų. Nariai dirba ne tik tokiose prestižinėse institucijose kaip Amsterdamo Rijksmuseum, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antverpene, Madrido Prado, Niujorko Metropoliteno muziejuje, Paryžiaus Luvre, bet ir vis plačiau žinomuose Australijos, Kubos, Meksikos, Lenkijos, Ukrainos, nuo šiol ir Lietuvos, muziejuose. Kuratoriai tarnauja didelei auditorijai – muziejų lankytojams. Todėl CODART galiausiai pasiekia daug platesnę tikslinę grupę nei tik savo narius: meno istorikus, muziejų lankytojus, privačius kolekcininkus ir meno prekiautojus, visus, kurie domisi olandų ir flamandų menu. 

 

Institucinė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus narystė suteikia galimybę kuratoriams, dirbantiems su senąja olandų ir flamandų daile, pretenduoti į asmeninę narystę šioje organizacijoje nemokant nario mokesčio.  

 

Narystė leidžia dalyvauti aktyvioje CODART veikloje: kongresuose ir tiksliniuose renginiuose. Kasmetinis CODART kongresas yra unikalus renginys nariams, kurie susirenka iš viso pasaulio, pasidalyti įžvalgomis ir rasti partnerių naujoms parodoms. Kongreso temos skirtos su kuratoriniu darbu susijusiems klausimams plačioje, aktualioje ir tarptautinėje plotmėje. CODARTfocus susitikimai – tai išsamūs posėdžiai, kuriuose kuratoriai rodo savo kolekcijas, atveria savo saugyklas ir aptaria parodas su kolegomis iš viso pasaulio. 

 

Narystė CODART organizacijoje padidins Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus žinomumą pasaulyje, atvers naujas galimybes rengiant parodas su užsienio šalių kolegomis, pritrauks svečių, padės garsinti LNDM rinkinį.