Parodą „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ lydinti spalvinga japoniškų renginių ir edukacinių veiklų programa

 

LNDM Nacionalinė dailės galerija kviečia lankytojus į naują parodą „Gražuolės, pamėklės ir samurajai. Japonijos popkultūros tradicija nuo Edo laikotarpio ukiyo-e iki XX-XXI a. mangos, anime ir sūpā furatto“ ir ją lydinčius renginius.  

 

Parodoje atskleidžiama Edo periodo (XVII–XIX a.) popkultūros įtaka šiuolaikinių Japonijos kūrėjų vaizduotei. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) generalinio direktoriaus dr. Arūno Gelūno kuruojamoje parodoje eksponuojama istorinė ukiyo-e grafika, ankstyvosios ir šiuolaikinės mangos, animės filmų ištraukos, taip pat garsių šiuolaikinių Japonijos menininkų kūriniai. 

 

Parodos atidarymo savaitgalio programa 

Parodos atidarymo savaitgalį lankytojai kviečiami dalyvauti turiningoje renginių programoje. 

 

Liepos 20 d., šeštadienį, 14 val. dr. Arūno Gelūno ir dr. Raphael Koenig paskaitos   
Dr. Arūnas Gelūnas skaitys paskaitą „Manga per amžius. Japonijos popkultūros genezė ir šiuolaikinė sklaida: nuo ukijo-e iki Miyazakio ir Murakamio“.  

Ar esama bendrumo tarp garsių šiuolaikinės japonų animės filmų ir XVIII a. Edo (senojo Tokijo) spalvotųjų medžio graviūrų? Kodėl Japonijos meno superžvaigždė Takašis Murakamis paauglystėje norėjo tapti mangos menininku ir kultinį animės režisierių Kacuhiro Otomo vadina savo įkvėpėju? Kas yra jokajai ir kiek rūšių jų būna? Ar daug teisių Tokugavų dinastijos laikais turėjo paprasti miestiečiai (čionin), besimėgaujantys kabukiu ir ukijo-e? Kodėl spalvotos medžio graviūros ukijo-ės, kurios prieš 200 metų dažnai naudotos kaip vyniojamasis popierius, šiandien yra gerbiamas „muziejų menas“, o dar visai neseniai į mangą ir animę ir pačioje Japonijoje buvo žvelgiama kaip į „anapus meno“ egzistuojančią teritoriją? Į šiuos ir panašius klausimus bus pamėginta atsakyti paskaitoje, kurią galima laikyti parodos „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ kuratorinės koncepcijos paaiškinimu. 

Paskaita vyks lietuvių k. 

 

15 val. Konektikuto universiteto profesorius Dr. Raphael Koenig skaitys paskaitą „Gausybės labirintas: kaip nepasiklysti Yuichiro Ukai kū“ 
Paskaitoje bus pristatomos parodoje „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ dalyvaujančio menininko Yuichiro Ukai kūrybos interpretavimo gairės, aptariamas kūrimo kontekstas ir kompoziciniai principai. Ukai darbai svarsto esminius nūdienos klausimus: jie skatina mus iš naujo apmąstyti meninės kūrybos, psichikos sveikatos ir globos institucijų santykį bei pasitarnauja kaip nevaržomo japonų popkultūros šėlsmo pavyzdys. Šie kūriniai iliustruoja nuolatinį dialogą tarp skirtingų kultūros registrų – nuo žiniasklaidos iki retesnių kultūrinės produkcijos sferų. Jie taip pat parodo, kad egzistuoja nepaneigiamos sąsajos tarp ankstyvųjų mechaninio vaizdų atkūrimo formų Edo epochoje ir dabartinės skaitmeninimo tendencijos. 
Paskaita vyks anglų k. 

Dalyvavimas paskaitose įsigijus galerijos bilietą nemokamas.  

 

Liepos 20 d., šeštadienį, 17 val. filmo „Astro vaikis: drąsuolis kosmose“ (1964) peržiūra 

 „Astro vaikis: drąsuolis kosmose“ tai 1964 m. animacinis filmas, sukurtas pagal „mangos dievo“ Osamu Tezukos mangą ir TV serialą. Filmą pristatys parodos kuratorius dr. Arūnas Gelūnas. 

 

Pirmąją 1963-iųjų metų dieną japonų televizijos ekranuose pasirodęs animacinis serialas „Astro Boy“ laikomas vienu svarbiausių Osamu Tezukos darbų, pakeitusių japonų animacijos istoriją. Kartu tai yra pirmasis japoniškas 30 min. trukmės animacinis serialas, kuris padėjo pagrindus šiandieniniam japonų anime klestėjimui. „Astro Boy“ truko 4 sezonus (iš viso 193 serijos) ir didžiausio populiarumo metu jį žiūrėjo 40 % televizorius turinčių Japonijos gyventojų. 

 

1964 m. pasirodė pilno metro filmas „Astro vaikis: drąsuolis kosmose“ (鉄腕アトム 宇宙の勇者, Tetsuwan Atomu: Uchū no yūsha). Kino teatrų ekranizacijai buvo atrinktos trys serialo serijos: „Robotas Raketa“ (46 s.), „Žemės gynybos pajėgos“ (56 s.) ir „Paskutinė Žemės diena“ (71 s.). Šiam filmui visa „Žemės gynybos pajėgų“ veiksmo scena ir dalis „Paskutinės Žemės dienos“ buvo atkurta spalvotai. 

 

Apie „Astro vaikį“: 2003 m. balandžio 7 d. daktaras Tenma, Mokslo ministerijos direktorius, panaudodamas visas ministerijos žinias ir galią, sukuria robotą, kuris atrodo lygiai taip pat kaip Tobio – eismo įvykyje miręs jo sūnus. Tenma myli robotą kaip savo tikrąjį sūnų, tačiau pamažu ima erzintis, nes jis neauga taip, kaip augtų žmogus. Galiausiai daktaras parduoda savo kūrinį cirkui. Cirke robotas, naujai pavadintas Astro vaikiu, priverstas dirbti. Vis dėlto netrukus naujojo Mokslo ministerijos direktoriaus pastangomis patvirtinama „robotų teisė“, suteikusi laisvę ir Astro vaikiui. Astro vaikis –100 000 arklio galių robotas superherojus, drąsiai stojantis į kovą su blogiu, kai tik jo prireikia. 

 

Originalios mangos ir serialo autorius: Tezuka Osamu 
Scenacijaus autoriai: Yamamoto Eichi, Hayashi Shigeyuki, Suzuki Yoshitake 
Prodiuseris: Tezuka Productions Co. / Mushi Production  
Koprodiuseris: Bessho Koji (Fuji Television Network Corp.) 
Muzika: Takai Tatsuo 
Garsas: Ono Matsuo 
Platintojas: Tezuka Productions Co. 

 

Filmo trukmė – 87 min. 
Filmas originalo (japonų) kalba su angliškais titrais. 
Dalyvavimas nemokamas įsigijus galerijos bilietą. 

 

Liepos 21 d., sekmadienį, 14 val. menininko Namonakio Sanemasa’os kūrybinės dirbtuvės vaikams 

8-12 metų vaikams skirtose kūrybinėse dirbtuvėse dalyviai patys kurs guminius atspaudus ir derins juos su iš anksto jaunosios kartos japonų menininko pagamintais antspaudais, taip pat gamins originalias uchiwa – tradicines japoniškas vėduokles. Lankytojai susipažins su technikomis, naudotas kuriant daugelį parodoje eksponuojamų darbų.  
Dirbtuvių kaina vaikui – 3 eurai.  
Būtina registracija: https://forms.office.com/e/YsahkXQUbM 

 

Parodą lydintys vasaros renginiai  

Parodą lydintys renginiai vyks visą vasarą. Liepos 25 d., ketvirtadienį, 18 val. paskaitą skaitys Duke’o universiteto (JAV) profesorė, japonų meno istorikė prof. Gennifer Weisenfeld. Rugpjūčio 1 ir 8 d. 18 val. planuojamos parodos kuratoriaus, LNDM generalinio direktoriaus dr. A. Gelūno ekskursijos po parodą. Taip pat bus rengiamos animės peržiūros, diskusijos.  

 

Kas laukia rudenį?  

Lankytojai bus kviečiami pasitikti rugsėjį klausantis parodos vyriausiojo konsultanto prof. Tetsuyos Ozakio ir Japonijos meno ir technologijų muziejaus „Manggha“ (Krokuva, Lenkija) direktorės Katarzynos Nowak paskaitų. Rudenį taip pat bus organizuojamos parodos kuratoriaus dr. A. Gelūno ekskursijos, animės peržiūros, koncertas, performansas, protmūšis.   

 

 

Renginiuose bus fotografuojama ir filmuojama, todėl informuojame, kad Jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Šios nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidos priemonėse. 

Taip pat žiūrėkite

Paroda

Gražuolės, pamėklės ir samurajai. Japonijos popkultūros tradicija nuo Edo laikotarpio ukiyo-e iki XX-XXI a. mangos, anime ir sūpā furatto

Arūnas Gelūnas: „Japonijos popkultūra kviečia įžengti į svajonės teritoriją“

Parodos atidarymas

Naujausia paroda LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje atskleis XVII a. užgimusios popkultūros įtaką šiuolaikinių Japonijos kūrėjų vaizduotei