Laikrodžių muziejus kviečia sustabdyti laiką ir švęsti Rasos šventę 

2024 m. birželio 21 d., penktadienį, 17 val.

Klaipėdoje įsikūręs LNDM Laikrodžių muziejus kviečia kartu su šokių kolektyvais iš Žemaitijos pasitikti vasaros sulėgrįžą. Birželio 20 dieną dienos trukmė būna ilgiausia, o naktis trumpiausia. Bemaž savaitę saulė išbūna tame pačiame aukštyje – tai vadinamasis vasarvidis, kuris nuo seno švenčiamas kartu su Rasų, o atėjus krikščionybės laikams – su Joninių švente.  

 

„Laiką bandome sekti ir skaičiuoti pačiais įvairiausiais prietaisais ir būdais. Vieni jų – mechaniniai, kiti – dvasiniai. Būtent senosios protėvių tradicijos leidžia ne tik giliau išjausti kalendorinį virsmą, bet ir trumpam peržengus laiko ribą priartėti prie praeities“, – sako Laikrodžių muziejaus direktorius Romualdas Martinkus. 

 

Laikrodžių muziejus kviečia pasitikti šią astronominę datą senųjų tradicijų renginyje „Saulės takas ratu“. Nemokamas renginys vyks muziejaus kiemelyje.  

 

 

Laiko ratu palydės kolektyvai iš Žemaitijos 

 

Vasaros saulėgrįžos šventėje dalyvaus senjorų kolektyvai iš Žemaitijos: Kretingos „Gaja“, Gargždų „Skinija“, „Klaipėdos Zunda“.  Koncertą organizuoja senjorų šokių kolektyvas „Klaipėdos Zunda“, vadovė Irena Toliušienė. Svečiai išgirs poetės Loretos Liudkutės savo kūrybos eiles, muzikinį foną palaikys Stasio Šimkaus konservatorijos studentas Arnas Toliušis. 

 

„Džiaugiamės bendradarbiavimu su folkloro kolektyvais ir Stasio Šimkaus konservatorija. Rasos šventę Laikrodžių muziejaus kiemelyje paversime mistiška besiverčiančio laiko erdve“, – žada renginio kuratorė LNDM Laikrodžių muziejaus kultūrinių veiklų koordinatorė Giedrūda Kazonienė. 

Liepų g. 12, LT-92114 Klaipėda
+370 46 410 413, +370 46 410 414
+370 46 410 417
laikrodziu.muziejus@lndm.lt
www.muziejai.lt/klm/index.htm