Paskutinė galimybė pamatyti Algimanto Jono Kuro darbų parodą „Himnas perskilusiai šypsenai“ Nacionalinėje dailės galerijoje 

2024 m. birželio 14–16 d.

Fot. Gintarė Grigėnaitė

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje šią savaitę baigiama rodyti didelio susidomėjimo sulaukusi Algimanto Jono Kuro retrospektyvinė paroda „Himnas perskilusiai šypsenai“. Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės kuruotoje parodoje apžvelgiama žinomo tapytojo, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato kūryba, išryškinamas jos aktualumas šiandien klestinčiame ekologinių, kvazireliginių ideologijų kontekste. Birželio 14–16 d. lankytojai kviečiami dalyvauti specialioje renginių programoje ir aplankyti parodą pigiau – bilietas kainuos tik 1 eurą.  

 

 

„Šiukšlynų poeziją“ atvėrusi paroda  

 

Tai pirmoji tokio masto A. J. Kuro kūrybos panoramą ir chronologiją pristatanti paroda. Ji sudaryta iš Lietuvos muziejų fonduose, privačiose kolekcijose saugomų ir pačiam menininkui priklausančių kūrinių: tapybos ir grafikos darbų, asambliažų. Parodoje atveriama galimybė susipažinti ir su A. J. Kuro tekstais. Jie perteikia menininko idėjų raidą, svarbiausius kūrybos principus, padėjusius pamatą postmodernistinei mąstysenai Lietuvos vizualiuosiuose menuose.  

  

Kilęs iš kaimo aplinkos, A. J. Kuras puoselėjo savitą estetinę žiūrą, kurią kritikai praminė „šiukšlynų poezija“. „Tačiau tikrasis paveikslų veikėjas yra laikas, pasmerkiantis daiktiškąją būtį sunykimui ir nuolatos primenantis jos laikinumą. Vieninteliai stabilūs, nesikeičiantys tėra du dėmenys – žemė ir dangus. Kas tarp jų – tik akimirką trunkantis šypsnys“, – parodos pavadinimą paaiškina J. Marcišauskytė-Jurašienė. 

 

 

Parodą išlydi ekskursijų, kūrybinių dirbtuvių, gyvo garso pasirodymų programa  

 

Birželio 14–16 d. bilietas į LNDM Nacionalinę dailės galeriją kainuos 1 eurą. Lankytojų taip pat laukia nemokami renginiai: ekskursijos su parodos kuratore J. Marcišauskyte-Jurašiene ir galerijos gidais, kūrybinės dirbtuvės ir Simono Nekrošiaus gyvo garso pasirodymas. Maloniai kviečiame susipažinti su programa ir registruotis į renginius!  

 

Birželio 14 d., penktadienį  
17:30 val. NDG gidės Austėjos Tavoraitės ekskursija po parodą 
Būtina registracija: http://bit.ly/4ce80Gl. 

 

Birželio 15 d., šeštadienį  
12 val. NDG Edukacijos centro kuratorės Eglės Nedzinskaitės kūrybinės dirbtuvės „Peizažai iš to, ką randi“ 
Renginio dalyviai aplankys Algimanto Jono Kuro darbų parodą, tyrinės gamtą bei daiktus menininko kūriniuose, o dirbtuvių metu iš netikėtų daiktų sukurs savo peizažus.  
Būtina registracija: http://bit.ly/4ce80Gl. 

 

14 val. ekskursija su parodos kuratore Jolanta Marcišauskyte-Jurašiene 
„Algimanto Jono Kuro ir jo kartos autorių, dabar jau klasikų, susidomėjimas banaliais kasdienybės siužetais buvo inspiruotas individualios estetikos paieškos ir maišto prieš tuometinę oficiozinę kultūrą. Man įdomu, ką jo kūryboje matome dabar, gyvendami ekokatastrofinių nuojautų ir prognozių pasaulyje“, – pasakoja kuratorė.  
Būtina registracija: http://bit.ly/4ce80Gl 

 

17:30 val. gyvo garso pasirodymas „Paraobjektai“ 
„Paraobjektai“ – tai Simono Nekrošiaus gyvo garso pasirodymas su savadarbiais instrumentais, sujungiantis netradicinius garso generacijos būdus bei principus. S. Nekrošius yra garso menininkas, eksperimentatorius, kuriantis, konstruojantis garso objektus, skulptūras ir juos įgarsinantis savo performansuose. 

 

 

Ekskursijose ir kūrybinėse dirbtuvėse galima dalyvauti užsiregistravus ir įsigijus lankytojo bilietą už 1 eurą. Norintiems pasiklausyti gyvo garso pasirodymo registruotis nereikia.  

Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius
www.ndg.lt