Eglė Ridikaitė. Tarp

2024 m. birželio 7 − rugsėjo 29 d.

2022 m. vasario 24 d. Rusijai pradėjus plataus masto karinius veiksmus prieš Ukrainą ir susvyravus pasaulio tvarkai, turėjusiai mums visiems metų metus garantuoti saugumą, ramybę ir klestėjimą, karo artumas kaimyninėje šalyje daugumai Lietuvos žmonių tapo psichologiniu išbandymu. Kai kam ir skausmingu emociniu grįžimu prie trauminių sovietmečio patirčių.  

 

Eglė Ridikaitė karo Ukrainoje laikotarpiu gimusiu ir nuolat pildomu darbų ciklu „Tarp“ kalba apie šio įvykio sukeltas emocines, psichologines būsenas, apmąstymus bei asmenines patirtis. Šviesa – pagrindinis šio ciklo kūrinių veikėjas. Naujausiuose menininkės darbuose šviesa įgauna dvigubą prasmę: ji kuria iliuzinę viltį, kad niekas nepasikeitė, bet kartu perteikia ir skausmingą suvokimą, jog tik tiek ir liko iš sudužusio pasaulio. Šviesa čia egzistuoja tik išorėje – už saugiai užtrauktų užuolaidų, sklinda tik per karo skeveldrose rasto sutraiškyto plastikinio butelio kaklelio plyšį, kaip per atvirkščiai atsuktą žiūroną, tolinantį mus nuo įprasto būvio. Ji kažkur anapus – matoma, bet nepasiekiama. Kurianti prisiminimą apie kažkada buvusį taikų, patikimą, pažįstamą pasaulį. Paveiksluose, iš pirmo žvilgsnio perteikiančiuose pozityvią, žaismingą, net svajingą kasdienę atmosferą, tvyro, regis, apčiuopiama įtampa, sąstingis, baimė ir traukimasis. Į kambario gilumą, į savo vidų. Tai būsena tarp buvusio ir esamo laiko, tarp ramybės, saugumo ir nerimastingos nežinios bei baimės. Toks dualizmas kuria siurrealistinio siaubo sapno nuotaiką ir tiesiogiai veikia žiūrovo pasąmonę. 

 

Ciklo „Tarp“ kūriniai – tai svetimo ir kartu savo karo, kurį norom nenorom kariaujame savo protuose ir sielose, dienoraštis. Tarpinės nuolatinės įtampos ir vidinio susigūžimo būsenos fiksavimas. E. Ridikaitė jį rašo savitu būdu – grafičio technika, kuri taip dera su Ukrainos karo barikadomis ir atsivėrusiomis išsprogdintų namų sienomis, kur dar matomi buvusio gyvenimo likučiai.  

Menotyrininkė, kuratorė Algė Gudaitytė 

 

Parodos atidarymo akimirkos

Parodą visą vasarą lydės LNDM edukatorių ir restauratorių sukurta edukacinė programa vaikams, šeimoms ir suaugusiesiems

 

Kuratorė Algė Gudaitytė 

Koordinatorė Aurelija Malinauskaitė 

Dizainerė Loreta Uzdraitė 
Rėmėja Neringos savivaldybė 

L. Rėzos g. 3, LT-93101 Juodkrantė
+370 469 53 323, +370 46 410 412
pamario.galerija@lndm.lt

Taip pat žiūrėkite

Edukacija

Birželio mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Liepos mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Rugpjūčio mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Galerija

Eglės Ridikaitės paroda „Tarp“ ir „Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“. Atidarymo akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė

Parodos atidarymas

LNDM Pamario galerija Juodkrantėje vasaros sezoną pradeda Eglės Ridikaitės ir Kazės Zimblytės estetiniu dialogu