Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kviečia vasarą pažinti užsienio kūrėjus ir naujai atrasti Lietuvos menininkų darbus 

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) skelbia intensyvų vasaros sezoną ir kviečia lankytojus į naujas parodas. Sostinės gyventojai ir svečiai galės susipažinti su meno kūriniais ir kūrėjais, atvykstančiais iš tolimųjų šalių – Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Taivano, taip pat iš artimosios kaimynystės – Lenkijos. O vasaros dienas leidžiantys pajūryje turės galimybę iš naujo atrasti lietuvių menininkių darbus. 

 

2024 m. vasaros sezono programoje – 13 parodų LNDM padaliniuose Vilniuje, Klaipėdoje ir Palangoje. Parodas lydės edukacijos, kūrybinės dirbtuvės, viešos paskaitos. Visas LNDM ekspozicijas galima apžiūrėti ir savarankiškai, ir užsisakius muziejaus gidų paslaugas. Parodose  organizuojamos specialios ekskursijos su kuratoriais ir pačiais menininkais.  

 

 

Nacionalinėje dailės galerijoje – gražuolės, pamėklės ir samurajai  

 

Liepos 19 d. LNDM Nacionalinėje dailės galerijoje duris atvers LNDM generalinio direktoriaus dr. Arūno Gelūno kuruojama japonų meno paroda „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“. Lankytojai turės išskirtinę galimybę išvysti Edo periodo (XVII–XIX a.) ukijo-ė grafiką, ankstyvąsias ir šiuolaikines mangas, animacinių filmų ištraukas, taip pat šiuolaikinių Japonijos menininkų kūrinius.  

 

Paroda atskleis Edo periodo popkultūros įtaką šiuolaikinių Japonijos kūrėjų vaizduotei. Parodos kuratorius dr. A. Gelūnas šia paroda siekia išryškinti sociokultūrinės revoliucijos, kuri įvyko XVII a. Edo laikotarpiu, ir šiuolaikinės Japonijos populiariosios kultūros, kuri plinta visame pasaulyje skaitmeniniais kanalais, ryšį.  

 

Ši istorinė-panoraminė paroda – vienas iš nedaugelio mėginimų (o Lietuvoje – pirmasis) muziejaus erdvėje kartu parodyti ir atskleisti tarpusavio sąsajas to, kas įprastai nebūdavo ir dažnai net ir šiandien nėra kartu rodoma: ukiyo-e atspaudus, istorines karikatūras giga, erotines shunga knygeles, komercinius plakatus hikifuda, prieškario ir pokario komiksus manga, vaikiško žaidimo menko korteles, anime filmų ir kompiuterinių žaidimų plakatus, garsios kosmetikos kompanijos Shiseido produktų reklaminius videoklipus, animuotą istorinę kabuki teatro užuolaidą, garsių anime filmų ištraukas ir visa tai reflektuojančius, o kartais ironizuojančius ir kvestionuojančius japonų šiuolaikinio meno (įskaitant ir sūpā furatto judėjimui atstovaujančius) kūrinius – tapybą, grafiką, fotografiją, animaciją ir skulptūrą“, – teigia LNDM generalinis direktorius dr. A. Gelūnas.  

 

Parodoje bus pristatoma daugiau nei septyniasdešimties japonų menininkų kūriniais, kurie sugrupuoti į tris kategorijas – gražuolių (bijin) atvaizdus, pamėklių (yōkai) baugias ar juokingas istorijas ir samurajų (bushi, samurai) žygdarbius. Lankytojai išvys tradicinę grafiką, erotinius kūrinius, įspūdingo dydžio specialiai šiai parodai kuriamą grafitį, susipažins su mangos kultūra. Išradinga parodos architektūra ir jos garso bei apšvietimo dizainas kurs japoniškosios urbanistinės erdvės aliuziją: didžiausiame šių dienų pasaulio mieste Tokijuje populiariosios kultūros struktūra nedaug pakito – siekis žavėti ir gundyti, bauginti ir juokinti, stebinti narsa ir nuožmumu išlikęs ir nūdienėse meilės ir erotinėse dramose, siaubo filmuose ir komedijose, trileriuose ir koviniuose filmuose bei žaidimuose. 

 

Be pavadinimo, 1977–1982 m. Andy Sweeto fotografija

Radvilų rūmų dailės muziejus pristatys amerikiečių fotografo Andy Sweeto darbus  

 

Nuo birželio 20 d. lankytojai LNDM Radvilų rūmų dailės muziejaus parodoje „Ten, kur nesibaigia vasara“ galės susipažinti su amerikiečių fotografo Andy Sweeto darbais. Spalvotose fotografijose, kuriose matomi žydai pensininkai, besiilsintys Majamio paplūdimiuose, atskleidžiamos unikalios JAV kurortinio miesto ir pačių žydų gyvenimo istorijos. 

 

„A. Sweeto fotografijomis galima gėrėtis mažų mažiausiai dvejopai – mėgautis kaip estetišku XX a. 8 dešimtmetyje Majami Biče kunkuliavusio gyvenimo atspindžiu, nostalgišku ir švelniu tuo metu šiame rajone klestėjusios glaudžios ir spalvingos žydų bendruomenės atvaizdu arba žvelgiant į jas pajusti gyvenimo pergalę prieš mirtį ir pasidžiaugti sėkmingu nekaltų žmonių, kadaise priverstų stoti į akistatą su Šoa, išsigelbėjimu“, parodą pristato LNDM generalinis direktorius A. Gelūnas. 

 

Parodos kuratorė Ugnė Marija Makauskaitė taip pat pabrėžia A. Sweeto darbuose užfiksuotas pirmųjų Majamyje organizuotų renginių, skirtų LGBTQ+ bendruomenei, akimirkas. Jos manymu, menininkas atskleidė šios bendruomenės, kuri prisidėjo prie bendro miesto augimo ir populiarumo, svarbą. 

  

Parodos Neįrėmintos fragmentas, Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

Vasara LNDM padaliniuose sostinėje: lenkų tapyba, amerikiečių fotografija, Taivano keramika ir Japonijos menas  

 

LNDM sostinės padaliniai – Nacionalinė dailės galerija, Radvilų rūmų dailės muziejus, Taikomosios dailės ir dizaino muziejus – lankytojus šį pavasarį pakvies į septynias naujas parodas.  

 

LNDM Radvilų rūmų dailės muziejus vasarą pasitiks net su trimis naujomis parodomis. Birželio 6 d. duris atvers iš šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje MOCAK atvykstanti paroda „Lenkai tebetapo: paveikslai iš MOCAK rinkinio“. Birželio 19 d. lankytojai bus kviečiami išvysti menininkų dueto „Pakui Hardware“ (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda), šiuo metu atstovaujančio Lietuvai Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje, vieno kūrinio parodą. Birželio 20 d. bus pristatyta išskirtinė fotografo Andy Sweeto darbų paroda „Ten, kur nesibaigia vasara“.  

 

Liepą LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejus lankytojus pakvies į liaudies meno parodą, skirtą šimtmetį mininčiai dainų šventei. O mėnesio pabaigoje šiame muziejaus padalinyje bus pristatyta unikali Taivano keramikos paroda. Visą vasarą veiks iš Prancūzijos atvežta paroda „Chagall, Picasso, Ernst. Keramika ir gobelenai“ ir dailininko Dariaus Hecqo-Cauquilo darbų paroda „Grįžimas prie ištakų“ 

 

Nacionalinėje dailės galerijoje liepą lankytojai galės išvysti tapytojos Rūtės Merk darbus,  japonų meno parodą „Gražuolės, pamėklės ir samurajai“ ir lauko ekspozicijų serijos „Mažoji architektūra“ parodą.  

 

Visą vasarą lankytojai galės lankyti parodas „Žygimantas Augustinas. Garantija“ ir „(Ne)akademikas. Boleslovas Ruceskas“ LNDM Vilniaus paveikslų galerijoje. LNDM Vytauto Kasiulio dailės muziejuje lankytojų lauks paroda „Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“. 

 

Parodos Peripheria x Cor fragmentas, Gintarės Grigėnaitės nuotrauka

LNDM pajūrio padaliniuose: dėmesys moterims menininkėms  

 

LNDM vasaros sezono parodų programoje – keturios naujos parodos pajūrio padaliniuose: Juodkrantėje įsikūrusioje Pamario galerijoje, Prano Domšaičio galerijoje, Laikrodžių muziejuje Klaipėdoje ir Palangos gintaro muziejuje.  

 

Pamario galerija nuo birželio 7 d. Neringos poilsiautojus ir gyventojus pakvies į dailininkių Eglės Ridikaitės parodą „Tarp“ ir Kazimieros Zimblytės darbų parodą „Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“. 

 

E. Ridikaitė karo Ukrainoje laikotarpiu sukurtu ir nuolat pildomu darbų ciklu „Tarp“ kalba apie šio įvykio sukeltas emocines, psichologines būsenas, apmąstymus ir asmenines patirtis. Zimblytės darbuose atveriama savita avangardinės dailės kalba, kuria autorė savo kūrybines idėjas transformavo į plastinės raiškos modulį, abstrakčias kompozicines struktūras. Menininkė koliažų ir asambliažų technikomis įvaizdino savo nuotaikas. Moterų menininkių estetiniame dialoge atsiveria emocinės būsenos ir asmeninės patirtys. 

 

Liepą LNDM Prano Domšaičio galerija pristatys dailininkės Angelinos Banytės kūrybos parodą. Klaipėdoje gyvenančios menininkės darbai – monumentalūs, stebinantys išskirtine raiška, skaidrumu. Visą vasarą šioje galerijoje taip pat galima išvysti skulptoriaus Algirdo Boso darbų parodą „Pusiaukelė“ 

 

LNDM Laikrodžių muziejuje vasarą galima aplankyti itin vasarišką parodą „Florentempus“, atskleidžiančią, pasak parodos kuratorių, gėlių kalbą kaip kūrybos įkvėpimo šaltinį. Rugpjūčio viduryje muziejus klaipėdiečiams ir poilsiautojams pristatys lauko parodą Autografas 

 

Palangos gintaro muziejuje galima apžiūrėti ką tik atidarytą Manto Lesausko parodą „Peripheria x Cor“. Vasarą šiame padalinyje palydės rugpjūčio 30 d. atidaroma paroda „Paskutinis paplūdimys“. 

 

 

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus keliauja: parodos Lietuvoje ir Prancūzijoje 

 

LNDM pristato parodas ne tik muziejaus padaliniuose, bet ir kitose institucijose.  

 

Anykščių meno centras ir LNDM Kurklių sinagogoje atvėrė dailininko Vytauto Kasiulio darbų parodą, kurioje eksponuojami dailininko tapybos, pastelės, grafikos kūriniai. Parodos pasakojimas pirmą kartą Lietuvoje pristato žydiškus V. Kasiulio kūrybos motyvus.  

 

Bendradarbiaudamas su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi LNDM iki birželio 30 d. kviečia aplankyti gerai žinomos Vokietijoje ir pasaulyje dailininkų poros Ingrydos Suokaitės ir Rolando Helmerio retrospektyvinę darbų parodą „Dialogai: spalvos ir struktūros“ Kauno paveikslų galerijoje. Parodoje eksponuojama daugiau nei 40 I. Suokaitės tapybos ir grafikos kūrinių. R. Helmerio kolekciją (apie 50 kūrinių) papildo įspūdingų dydžių ekspresionistinės action painting krypties tapybos, grafikos kūriniai ir objektai, atspindintys ir menininko individualų stilių, ir šiuolaikinio vokiečių konstruktyvistinio meno principus. Parodą papildo dokumentiniai vaizdo filmai, atskleidžiantys menininkų kūrybos epizodus.  

 

LNDM taip pat organizuoja Lietuvos sezono parodas Prancūzijoje. Jau birželį atidaroma juvelyrikos paroda „Parlez-leur de lʼambre, du métal et de la vie: bijou contemporain lituanien (1990–2023)“. Rudenį prancūzų auditorija susipažins su Aleksandros Kašubos ir Marijos Olšauskaitės darbais, o parodoje „Les Ambassadeurs“ su šiuolaikiniais Lietuvos menininkais.