LNDM Pamario galerija Juodkrantėje vasaros sezoną pradeda Eglės Ridikaitės ir Kazės Zimblytės estetiniu dialogu

Parodos atidarymas 2024 m. birželio 7 d., penktadienį, 18 val.

LNDM Pamario galerija (L. Rėzos g. 3) Juodkrantėje vasaros sezoną pradeda dviem parodomis. Lankytojai išvys Eglės Ridikaitės parodą „Tarp“ ir Kazimieros (Kazės) Zimblytės darbų parodą „Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“. Menininkių estetinio dialogo centre – emocinės būsenos. Karo Ukrainoje laikotarpiu sukurtu ir nuolat pildomu darbų ciklu „Tarp“ E. Ridikaitė kalba apie šio įvykio sukeltas emocines būsenas. K. Zimblytės darbuose atveriama savita avangardinės dailės kalba, kurioje menininkė koliažų ir asambliažų technikomis įvaizdino savo nuotaikas. Parodos LNDM Pamario galerijoje veiks iki rugsėjo 29 d.  

 

„Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Pamario galerija tęsia kultūros misiją pajūryje. 2023-iaisiais pristatėme skirtingų kartų vyrų menininkų, Kosto Dereškevičiaus ir Lino Jusionio, parodas. Šiemet kviečiame pažinti dviejų moterų menininkių, Kazės Zimblytės ir Eglės Ridikaitės, estetinį dialogą. Parodas jungia menininkių emocinės būsenos, patirtys ir nuogąstavimai. Skirtingomis aplinkybėmis sukurti kūriniai atveria nuotaikų dramatizmą: kartais slogų, kartais pozityvų. Kviečiu visus Neringos gyventojus ir poilsiautojus pajusti šiuos nuotaikų kontrastus ir vasarą paįvairinti estetiniais patyrimais“, – sako LNDM Prano Domšaičio galerijos direktorė ir Pamario galerijos vadovė Skaistė Marčienė.  

 

Kazė Zimblytė. Nuotaikos keičiasi. 1985. LNDM

Kazės Zimblytės avangardinės dailės kalba 

 

Abstrakčiosios tapybos pradininkės K. Zimblytės paroda „Abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“ atveria žiūrovams savitą avangardinės dailės kalbą. Tapytoja kūrybines idėjas transformavo į išskirtinį plastinės raiškos modulį – skirtingomis abstrakčiomis kompozicinėmis struktūromis, tamsiomis arba šviesiomis spalvomis ant drobės, popieriaus ar kartono tapė aliejumi, akvarele, guašu, koliažų ir asambliažų technikomis klijavo drobės skiautes, popieriaus, odos, folijos lakštus ir taip perteikė emocines savo būsenas.  

 

K. Zimblytės itin kontrastingi plastiniai sprendimai atveria unikalių vizijų pasaulį, kuriame galima justi ir dvasinio vienišumo, ir realaus materialumo matmenį. Menininkei svarbus ir erdviškumo matmuo. Tapytų drobių pakraščiuose spalvos šviesėja arba tamsėja, kampuose priklijuojami blizgūs ar nulakuoti erdvių ribas praplečiantys popieriaus lakštai. Popierius ant drobės yra ta trapioji membrana, tarsi plaštakės sparnai jautri laikui, dulkėms ir fiziniam poveikiui. 

 

Eglė Ridikaitė. Viskas prasidėjo nuo vaivorykštės. Drobė, aerozoliniai dažai. 2023-2024

  
Eglės Ridikaitės naujausi kūriniai – pildomas karo Ukrainoje dienoraštis

  

E. Ridikaitė karo Ukrainoje laikotarpiu sukurtu ir nuolat pildomu darbų ciklu „Tarp“ kalba apie šio įvykio sukeltas emocines, psichologines būsenas, apmąstymus ir asmenines patirtis. Šviesa – pagrindinė šio ciklo kūrinių veikėja. Naujausiuose menininkės darbuose šviesa įgyja dvejopą prasmę: ji kuria iliuzinę viltį, kad niekas nepasikeitė, ir kartu perteikia skausmingą suvokimą, jog tik tiek ir liko iš sudužusio pasaulio. 

 

Paveiksluose, iš pirmo žvilgsnio perteikiančiuose pozityvią, žaismingą, net svajingą kasdienę atmosferą, tvyro, regis, apčiuopiama įtampa, sąstingis, baimė ir traukimasis. Tai būsena tarp buvusio ir esamo laiko, tarp ramybės, saugumo ir nerimastingos nežinios bei baimės. Toks dualizmas kuria siurrealistinio siaubo sapno nuotaiką ir tiesiogiai veikia žiūrovo pasąmonę. 

 

Ciklo „Tarp“ kūriniai – svetimo ir kartu savo karo, kurį noromis nenoromis kariaujame savo protuose ir sielose, dienoraštis, tarpinės nuolatinės įtampos ir vidinio susigūžimo būsenos fiksavimas. E. Ridikaitė jį rašo savitu būdu – grafičio technika, kuri taip dera su Ukrainos karo barikadomis ir atsivėrusiomis išsprogdintų namų sienomis, kur dar matomi buvusio gyvenimo pėdsakai. 

 

 

Parodas LNDM Pamario galerijoje visą vasarą lydės LNDM edukatorių ir restauratorių sukurta edukacinė programa vaikams, šeimoms ir suaugusiesiems 

 

Parodų atidarymo akimirkos

 

Nuo 1976 m. Pamario galerijos erdvėje veikė Miniatiūrų muziejus. 2019 m. jis buvo pervadintas ir įgijo dabartinį pavadinimą. LNDM Pamario galerijoje jau surengtos palankiai kultūros profesionalų ir mėgėjų įvertintos menininkų Vido Pinkevičiaus (1949–2012), Nomedos Saukienės (g. 1957), Lino Julijono Jankaus (1946–2014), Jūratės Stauskaitės (g. 1947) kūrybos parodos, taip pat pristatytos parodos „Audra“, „Laikrodininkas“ ir kt. Nuo rudens iki ankstyvo pavasario galerijoje vyko projektas „Migruojantis muziejus“. Šio projekto renginių metu Neringos gyventojai ir kurorto svečiai buvo kviečiami į meno ir maisto degustacijas.  

 

 

Eglė Ridikaitė „Tarp“  

Kuratorė Algė Gudaitytė 

Koordinatorė Aurelija Malinauskaitė 

Dizainerė Loreta Uzdraitė 
Rėmėja Neringos savivaldybė 

 

 

„Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“ 

Kuratorė Nijolė Nevčesauskienė 

Koordinatorė Aurelija Malinauskaitė 

Parodos architektė Ieva Glumac 

Dizainerė Loreta Uzdraitė 
Rėmėja Neringos savivaldybė 

L. Rėzos g. 3, LT-93101 Juodkrantė
+370 469 53 323, +370 46 410 412
pamario.galerija@lndm.lt

Taip pat žiūrėkite

Paroda

Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio

Eglė Ridikaitė. Tarp

Edukacija

Birželio mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Liepos mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Rugpjūčio mėnesio edukacijų programa Pamario galerijoje

Galerija

Eglės Ridikaitės paroda „Tarp“ ir „Kazės Zimblytės abstrakcijos: tarp nuotaikų ir pasaulio“. Atidarymo akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė