„Lenkai tebetapo“: nauja paroda LNDM Radvilų rūmų dailės muziejuje kviečia pažinti šiuolaikinę lenkų tapybą

Parodos atidarymas 2024 m. birželio 6 d., ketvirtadienį, 18 val.

LNDM Radvilų rūmų dailės muziejus kviečia į parodos „Lenkai tebetapo: paveikslai iš MOCAK rinkinio“ atidarymą. Iš šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje MOCAK atvykusi paroda supažindins lankytojus su šių dienų lenkų tapybos lauku ir jo įvairove. Paroda veiks iki spalio 13 d.  

 

„Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus tarptautinės partnerystės atveria vis daugiau unikalių galimybių besidomintiems menu. Pernai MOCAK pristatėme Jurgitos Ludavičienės ir Evaldo Stankevičiaus kuruotą šiuolaikinio Lietuvos meno parodą. Šiais metais MOCAK Vilniui siunčia įspūdingą atsakomąją dovaną – pažintį su šiuolaikine lenkų tapyba. Tai ištisos kartos pasaulėžiūros momentinė nuotrauka, kurią režisavo pati MOCAK vadovė, kuratorė, meno teoretikė  Maria Anna Potocka“, – sako Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas. 

 

„Iš dailės šakų tapyba išsiskiria kaip itin galingas ginklas. Lenkijoje ji ypač vertinama, nes, nepaisant vėlyvų, tik XIX a. vidurį siekiančių pradmenų, vėliau ji vis dėlto įgavo veržlumo, joje atsirado daug asmenybių ir užsimezgė partneriškas dialogas su Europos meno istorija“, – teigia parodos kuratorė Maria Anna Potocka. 

 

Agata Kus, Turboslavai, 2018, aliejus / drobė, 178 × 248 cm, iš MOCAK rinkinio

Parodoje aštuoniolikos lenkų dailininkų kūriniai 

 

Lenkų tapybos parodoje didžioji dauguma rodomų kūrinių yra sukurti XXI a. Paroda suskirstyta į keturias temines dalis: daikto ir žodžio tyrinėjimas, žmogus, simbolinės scenos, tikrovės tankumas. 

 

Parodoje „Lenkai tepetapo: paveikslai iš MOCAK rinkinio“ pristatoma Małgorzata Blamowska, Tymekas Borowskis, Rafałas Bujnowskis, Pola Dwurnik, Edwardas Dwurnikas, Pawełas Książekas, Kamilis Kukla, Agata Kus, Marcinas Maciejowskis, Bartekas Materka, Laura Pawela, Robertas Rumasas, Wilhelmas Sasnalis, Jadwiga Sawicka, Beata Stankiewicz, Michałas Stonawskis, Pawełas Susidas, Jakubas Julianas Ziółkowskis ir jų kūriniai.  

 

Parodos kuratorė M. A. Potocka, apžvelgdama visų pristatomų dailininkų kūrybą, teigia, kad kiekvienas tapytojas tapo tarsi atskira sala ir pats savaime yra meno kryptis: Šiandienės tapybos apraiškos, postkonceptualios ir įkvėptosios postmodernizmo, krypčių nebekuria ir menininkų nebesuburia. Formos revoliucijos baigėsi, nes kol kas atrodo, kad tapybos forma ištąsyta jau visais įmanomais būdais. Dabar tapytojų veiklos sritis – tyčiojimasis iš turinio. Maksimali individualizacija paskatino stulbinamą tapybos įvairovę. 

 

Kiekvienas mūsų, dažniausiai pasąmoningai, nusistato asmeninį santykį su tuo, į ką žiūri ir kaip žiūri. Kiekvienas blaškosi tarp sau pasiekiamos tikrovės ir vaizdo, kurį joje įžvelgia. Menininkas – tai yra didžiulė kultūrinė, psichologinė ir visuomeninė jo vertė – geba tą dvasinį vaizdinį paversti daiktu. Perteikiama žinia priklauso nuo to, ką jis įžvelgia ir kaip funkcionuoja jo nuovoka. Per meną galime patirti begalinį žmogaus žvilgsnio įvairumą, nesąmoningą keistumą ir stulbinamą kūrybiškumą. Kurdamas meno kūrinį menininkas mums atveria slėpiningas pažinimo ir suvokimo sritis“, – sako kuratorė M. A. Potocka.  

 

Parodą lydi dvikalbis – lietuvių ir anglų – katalogas, jame publikuojami tekstai apie tapybos mediją, pristatomos kūrinių reprodukcijos ir pačių menininkų biografijos.   

 

Małgorzata Blamowska, be pavadinimo, 2007, aliejus / drobė, 100 × 135 cm, iš MOCAK rinkinio

Organizatoriai: Šiuolaikinio meno muziejus Krokuvoje MOCAK, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Adomo Mickevičiaus institutas 
Kuratorė Maria Anna Potocka 
Koordinatoriai: Mirosława Bałazy, Evaldas Stankevičius 
Partneris Lenkijos institutas Vilniuje 
Informacinis partneris TVP Wilno  
Kai kurių kūrinių įsigijimą iš dalies finansavo Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija iš Kultūros rėmimo fondo bei nacionalinio specialios paskirties fondo. Dalies darbų pirkimas buvo bendrai finansuotas Krokuvos miesto tarybos lėšomis. 

Vilniaus g. 24, LT-01402 Vilnius
+370 5 250 5824
radvilu.rumai@lndm.lt

Taip pat žiūrėkite

Paroda

Lenkai tebetapo: paveikslai iš MOCAK rinkinio

Galerija

Lenkai tebetapo: paveikslai iš MOCAK rinkinio. Parodos atidarymo akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė