Gegužės mėnesio nemokamo muziejų lankymo sekmadienio programa 

2024 m. gegužės 26 d.

Jau šį sekmadienį, gegužės 26 d., Lietuvos nacionalinis dailės muziejus (LNDM) pakvies lankytojus nemokamai apsilankyti muziejaus padaliniuose Vilniuje, Klaipėdoje, Palangoje ir turiningai praleisti savaitgalį.  

 

Sostinės gyventojai ir svečiai kviečiami išvysti naują parodą LNDM Vilniaus paveikslų galerijoje, o pajūrio lankytojai – pamatyti šią savaitę duris atversiančią menininko Manto Lesausko darbų parodą „Peripheria x Cor“ LNDM Palangos gintaro muziejuje.  

 

Nemokamo savaitgalio nuolaidos netaikomos ekspozicijai „Šedevro kambarys. Franso Halso evangelistai iš Odesos Vakarų ir Rytų dailės muziejaus kolekcijos“ LNDM Radvilų rūmų dailės muziejuje. Ją aplankyti galima iki gegužės 26 d. 

 

 
Naujienos Vilniuje: pristatomas talentingas, daugiabriaunis ir nepelnytai pamirštas Boleslovas Ruseckas 

 
LNDM Vilniaus paveikslų galerija vilniečius bei miesto svečius kvies į šį mėnesį pristatytą, naują parodą „(Ne)akademikas. Boleslovas Ruseckas (18241913)“. 200-osioms dailininko gimimo metinėms skirtoje parodoje pirmą kartą taip išsamiai pristatomas Romoje gimusio B. Rusecko gyvenimas ir kūryba.  

 

Iki šiol dažnam senosios Lietuvos dailės mylėtojui B. Ruseckas buvo žinomas tik kaip vieno ryškiausių XIX a. dailininkų Kanuto Rusecko (Kanuty Rusiecki, 1800–1860), nutapiusio žymiąją „Pjovėją“, sūnus. Dailininko, kolekcininko, visuomenininko B. Rusecko kūryba Lietuvoje iki šiol pristatyta tik fragmentiškai. Surengti pirmąją B. Rusecko gyvenimo ir kūrybos retrospektyvą įkvėpė 2024 m. minimos 200-osios dailininko gimimo metinės. Parodos kuratorėms tai tapo proga ištirti Lietuvos ir užsienio atminties institucijose ir privačiose kolekcijose saugomą meninį, rašytinį B. Rusecko palikimą ir jį pristatyti visuomenei.    

  

Per aštuonias ekspozicijos sales nusidriekusi gyvenimo ir kūrybos paroda lankytoją supažindina su dailininko asmenybe, jo kūrybinio kelio pradžia, studijomis Peterburge, Italijoje praleistu laikotarpiu, meninių sprendimų paieška ir rezultatais, visuomenine, gyvenimo ir kūrybos erdve.  

  

Dailininkas derino akademistinę ir realistinę stilistikas. Kūrė religines, alegorines kompozicijas, tapė portretus, eskizavo jį supusią kasdieną. Kūrybinis jo palikimas fragmentiškas, bet kaip tik tai suteikia galimybę pažinti dailininko kūrybinę virtuvę, pažvelgti į dingusių ar dar neidentifikuotų didžiųjų kompozicijų užuomazgas.    

  

Talentingas, daugiabriaunis ir nepelnytai pamirštas – taip LNDM Vilniaus paveikslų galerija pristato B. Rusecką. 

 

Parodą lankytojų laukia iki spalio 20 d.  

 

Manto Lesausko gintaro materijos tardymai LNDM Palangos gintaro muziejuje  

 

Nemokamo sekmadienio metu lankytojai Palangoje turės išskirtinę galimybę pamatyti gegužės 24 d. duris atversiančią personalinę Manto Lesausko parodą „Peripheria x Cor“. Parodoje pristatomi dizaino objektai, kuriuos autorius sukūrė pagal atliktą meninį gintaro gavybos tyrimą. 

 

Šia paroda, kaip menine-moksline gintaro studija, menininkas kviečia apmąstyti periferijos ir centro santykio aktualumą XXI a. Parodos eksponatuose M. Lesauskas derina skirtingos geografinės kilmės gintarus su jiems estetiškai giminiškomis medžiagomis: kvapiosiomis dervomis, mineralais, natūralios kilmės latekstu. Tačiau tik tiems, kurie leisis į įžvalgiai jautrų gintaro tardymą, objektai atskleis visas savo spektro spalvas.   
 

Parodoje „Peripheria x Cor“ dialogą su gintaru M. Lesauskas plėtoja pasitelkęs medžiagos tardymo metodą, padedantį atsitraukti nuo stereotipų, atskleisti naujus medžiagos rakursus, rasti pagrindą gilesnei kūrybinei refleksijai ir meniniams ieškojimams, peržengiantiems paviršinių nuostatų ribas.  

 

Paroda lankytojų laukia iki rugpjūčio 25 d.  

  

 

Kupina įspūdžių nemokamo sekmadienio programa laukia šiuose Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padaliniuose: 

 

Vilniaus paveikslų galerijoje: 
„(Ne)akademikas. Boleslovas Ruseckas (18241913)“
Laikina Pranciškaus Smuglevičiaus tapytų baldų ekspozicija  
„Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų. Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija“  
„Prisikėlęs Kristus“ ir kiti religinės dailės kūriniai 

 

Nacionalinėje dailės galerijoje: 
„Algimantas Jonas Kuras. Himnas perskilusiai šypsenai“ 
„Andrej Polukord. Nežinomi grybai“ 
Nuolatinė XX a. II pusės – XXI a. Lietuvos dailės ekspozicija 

 

Radvilų rūmų dailės muziejuje: 
„Dainius Liškevičius. Obsesijos“ 
„Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai. XVI–XIX a. Vakarų Europos tapyba iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“  
 

Vytauto Kasiulio dailės muziejuje:  
„Neįrėmintos: Leis, Tabaka, Rožanskaitė“ 
„Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945 m.“ 

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje:  
„Chagall. Picasso. Ernst. Keramika ir gobelenai“ 
„Darius Hecqas-Cauquilis.Grįžimas prie ištakų“ 

 

Palangos gintaro muziejuje:  
„Peripheria x Cor“ 
Nuolatinė gintaro ekspozicija „Nuo gintaro susidarymo iki unikalių šiuolaikinių gintaro dirbinių“ 

 

Prano Domšaičio galerijoje, Klaipėdoje: 
„Algirdas Bosas. Pusiaukelė“   
„Ar ji prisikels? Goyos raižiniai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus“  
„Nuo Dürerio iki Rembrandto“ 
Atnaujinta nuolatinė Prano Domšaičio kūrybos ekspozicija „Visada kelyje“ 

 

Laikrodžių muziejuje, Klaipėdoje:  
„Florentempus“ 
Instaliacija „Kasdienos 23“ 
„Laikrodžių konstrukcijų istorija ir laikrodžių formų raida nuo renesanso stiliaus iki moderno“