10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2024

2024 m. gegužės 24 d.,penktadienį, 16 val.

Jeong Eun Lee, Pietų Korėja. Pagrindinė premija

LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje atidaroma paroda „10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2024“. 

 

Šis tęstinis tarptautinis tarpdisciplininis meno projektas apima parodas ir griežtą kūrinių̨ atranką, paskaitas dailininko knygos tema bei kūrybines dirbtuves, organizuojamas Lietuvoje ir užsienio šalyse. Dailininko knygos trienalė taip pat yra nekomercinis edukacinis meno projektas, skirtas vaikams, pedagogams, studentams, menininkams ir plačiajai visuomenei. Trienalės parodos visada sulaukia didelio knygos meno specialistų ir lankytojų iš vidurinių, aukštųjų mokyklų ir kitų žiūrovų dėmesio.  

 

Šiais metais organizuojama jubiliejinė 10-oji dailininko knygos trienalė. LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje gegužės 25 dieną įvyks tarptautinė konferencija „Dailininko knyga: tarp tradicijos ir multimedijos“, skirta 31 veiklos metams organizuojant tarptautines dailininko knygos parodas. Konferencijoje dalyvaus ir pranešimus skaitys menininkai bei meno kritikai iš Didžiosios Britanijos, Italijos, JAV, Kolumbijos, Norvegijos, Vokietijos ir Taivano. 

 

Jubiliejinei dailininko knygos trienalei pasirinkta tema – „Būti“ – kilo mąstant apie situaciją pasaulyje, konfliktus tarp valstybių, krizes ir pandemijas, kurios asmeniškai paliečia kiekvieną iš mūsų, ir kiekvienam sukelia įvairių egzistencinių klausimų. Netikėti ir nepatogūs, svetimi ir tolimi klausimai anksčiau kildavo ne mums, o kitų, „tolimų“ šalių gyventojams. Būti? Kaip būti? Klausimai, į kuriuos turime atsakyti ne kam nors kitam, o patys sau, tačiau atsakymus ne visada randame.  

 

Dailininko knygas, sukurtas tema „Būti“, pateikė 197 menininkai iš 41 pasaulio šalies. Knygas parodai atrinko tarptautinė vertinimo komisija, kurią sudarė šeši ekspertai: 

Prof. Timothy Frerichsas (JAV) 

Dr. Rasa Janulevičiūtė (Lietuva) 

Menininkė Hanne Matthiesen (Danija) 

Prof. dr. Vilborgas Stubseidas Hovetas (Norvegija) 

Menininkė Roberta Vaigeltaitė-Vasiliūnienė (Lietuva)  

Prof. Kęstutis Vasiliūnas (Lietuva) 

 

Komisija, vadovaudamasi iš anksto numatytais kriterijais, parodai atrinko 77 dailininko knygas. Pagrindiniai atrankos kriterijai – konceptualumas ir profesionalumas. Dailininko knyga yra meno objektas, todėl komisija vertino, ar dalyvių sukurtas knygas tikrai galima laikyti meno objektais, o ne gražiai sumaketuotomis ir įrištomis knygomis. Organizuojant parodą siekiama ir edukacinių tikslų – supažindinti studentus, dėstytojus ir plačiąją visuomenę su dailininko knygos koncepcija. Todėl vertinta, kiek eksponatai atskleidžia dailininko knygos įvairovę, skirtingas struktūras, formas, medžiagas, įrišimo būdus, įvairių šalių dailininko knygų kūrimo tendencijas.  

 

Tarptautinė vertinimo komisija pagrindinę premiją skyrė menininkei Jeong-Eun Lee iš Pietų Korėjos.  

 

Eava Louhio, Suomija. Garbės premija

Garbės premijos skirtos penkiems menininkams: Barbarai Beisinghoff (Vokietija), Carmelo Cacciato (Italija), Eevai Louhio (Suomija), Emai Shin (Australija) ir Yuko Wada (Japonija). 

 

Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė – viena svarbiausių šiuolaikinės dailininko knygos parodų, garsinanti Lietuvą visame pasaulyje. Užsienio šalių meno universitetų, muziejų, galerijų ir bibliotekų susidomėjimas atskleidžia ne tik trienalės populiarumą, domėjimąsi knygos menu, bet ir organizuojamų parodų kokybę.  

 

2024 metų kovą–balandį „10-oji Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė 2024“ buvo eksponuojama Leipcigo knygų mugėje Vokietijoje ir galerijoje „SG“ Venecijoje. Pasibaigus parodai LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje, trienalę numatyta eksponuoti Plungės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Laikrodinėje oranžerijoje ir „Art and Museum Library of the City of Cologne“ (Vokietija), Evanstono meno centre, „Reed Library of the State University of New York at Fredonia“ ir „The Morgan Conservatory“ (JAV), Granados universiteto bibliotekoje (Ispanija). Trienalės organizatoriai sulaukė kvietimo ekspoziciją pristatyti ir Oslo mokslo bibliotekoje (Norvegija) bei muziejuje „Leone“ (Verčelis, Italija). 

 

Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė gyvuoja jau 26 metus. Per šį laikotarpį dailininko knygos eksponuotos įvairiuose Europos, Amerikos ir Azijos žemynų miestuose: Vilniuje, Kaune, Nidoje, Plungėje (Lietuva), Leipcige, Frankfurte, Hamburge, Reine (Vokietija), Lilyje (Prancūzija), Silkeborge (Danija), Venecijoje, Verčelyje, Urbine (Italija), Seule (Pietų Korėja), Halmstade (Švedija), Zalcburge, Horne (Austrija), Evanstone ir Fredonijoje (JAV).  

 

Svarbi projekto dalis – kuratoriaus prof. Kęstučio Vasiliūno skaitomos viešos paskaitos dailininko knygos tema ir vedamos kūrybinės dirbtuvės įvairiuose meno universitetuose Venecijoje, Romoje, Urbine, Leipcige, Reine, Lodzėje, Helsinkyje, Granadoje, Seule, Tokijuje, Evanstone ir Niujorke.  

 

Vilniaus tarptautinė dailininko knygos trienalė – daugiau nei paroda, paskaitos ar kūrybinės dirbtuvės. Tai tarptautinis dailininko knygos judėjimas, jungiantis daugybę menininkų, kuratorių, muziejininkų ir galerininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių. Šioje jubiliejinėje parodoje ir dailininko knygos konferencijoje dalyvaus tokie žinomi užsienio menininkai kaip prof. emeritas Walteris Jule (Kanada), prof. dr. Vilborgas Stubseidas Hovetas (Norvegija), prof. Sabine Golde ir Barbara Beisinghoff (Vokietija), Mario Lagos (Čilė), Toshihiro Hattori (Japonija), prof. Rimvydas Kepežinskas (Lietuva). Trienalės centras – Vilniaus miestas, kviečiantis ne tik apsilankyti parodoje, bet ir susitikti su menininkais iš viso pasaulio, užmegzti naujus ar atnaujinti senus ryšius. 

Ema Shin, Australija. Garbės premija
 

Paroda veiks 2024 m. gegužės 24–birželio 10 d. 

 

Daugiau informacijos: https://artistsbook-museum.lt 

 

Projekto organizatoriai: Circle „Bokartas“, Artist’s Book Museum Vilnius 

Projekto kuratorius prof. Kęstutis Vasiliūnas 

Projekto partneriai: 

LNDM Taikomosios dailės ir dizaino muziejus  

Vilniaus dailės akademija 

IAKH: Globus Galerie + Edition Lebensretter (Leipcigas, Vokietija) 

Scuola Internazionale di Grafica (Venecija, Italija) 

Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka  

Kunst- und Museumsbibliothek (Kelnas, Vokietija) 

Evanston Art Center (Evanstonas, JAV) 

Reed Library of the State University of New York at Fredonia (JAV) 

The Morgan Conservatory (Klivlandas, JAV) 

Biblioteca del Hospital Real (Granada, Ispanija) 

Projekto rėmėjai: 

Joseph ir Ludi Visser 

Circle „Bokartas“ 

Vilniaus dailės akademijos Meno ir mokslo projektų fondas 

Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedra 

Arsenalo g. 3A, LT-01100 Vilnius
Tel. +370 5 262 8080, +370 5 212 1813
El. p. tddm@lndm.lt
Muziejus pritaikytas asmenims, turintiems judėjimo sutrikimų