Rekordiniai 2023 metai: Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus veiklos ataskaita  

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus apžvelgia svarbiausius 2023 m. veiklos rezultatus. Praėjusiais metais surengta 80 parodų, iš kurių 52 LNDM muziejuose ir galerijose, atnaujintos 2 ilgalaikės ekspozicijos, kurias aplankė beveik pusė milijono lankytojų. Dar virš 70 tūkstančių žmonių dalyvavo LNDM muziejų ir galerijų organizuotose edukaciniuose užsiėmimuose ir ekskursijose.

 

Parodų skaičius išaugo tęsiant pagalbą ir bendradarbiavimą su Ukrainos muziejais. Jų vertybės ne tik buvo evakuotos, bet ir tiriamos bei eksponuojamos 8 iš anksto neplanuotose parodose LNDM padaliniuose. Taip pat suorganizuotos 7 parodos kitose Lietuvos institucijose, 3 parodos užsienyje, 18 tarptautinių ir 18 virtualių parodų.  

 

 

LNDM dovanos Vilniaus jubiliejaus proga  

 

LNDM generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas, apžvelgdamas praėjusius metus ir per juos nuveiktus darbus, teigia, jog kultūrą puoselėjančių Lietuvos piliečių atmintyje 2023 m. išliks Vilniaus 700-ųjų metinių ir gausybės su šiuo jubiliejumi susijusių renginių metais: LNDM aktyviai ir solidžiai sudalyvavo Sostinės jubiliejaus minėjimo programoje, jau pačioje metų pradžioje padovanodamas Vilniui, galima sakyti, naują muziejų – naujai atrestauruotame Radvilų rūmų dailės muziejaus Liejyklos gatvės korpuse atverta prabangiai įrengta ir naujai sukuruota Vakarų Europos tapybos iš LNDM rinkinių pastovioji ekspozicija. Neilgai trukus, tame pačiame pastate atverta naujausiomis technologijomis ir baldais aprūpinta meno edukacijos erdvė – Meno pažinimo centras.“   

 

 Vėliau keturiuose LNDM padaliniuose surengtos su Vilniaus tematika siejamos arba Vilniaus jubiliejui dedikuotos originalios parodos bei jų lydinčiosios programos, į plačiąją auditoriją orientuoti edukaciniai renginiai: Nacionalinėje dailės galerijoje pristatytos parodos „Svetimšalio žvilgsnis į Vilnių“ bei „Vilnius-Wilno-Vilne. 1918–1945. Vienas miestas, daug istorijų“, Nomedos ir Gedimino Urbonų kūrinių retrospektyva „Dalinai užpelkinta institucija“; Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, bendradarbiaujant su Paryžiaus muziejais ir Marko Šagalo šeima atverta įspūdinga paroda „Litvakų dailininkai Paryžiuje“; Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje: Venecijos bienalės lietuviškojo paviljono „repeticija“ – „Pakui Hardware“ „Uždegimas“. Vilniaus paveikslų galerija jubiliejaus programą inkrustavo Gedimino laiškų dvasia persmelkta paroda ir tarptautine moksline konferencija „Svetimas tapęs savu: daugialypis meninio Vilniaus veidas,“ – pasakoja dr. Arūnas Gelūnas.  
 

Metų gale taip pat buvo parengtas reprezentacinis leidinys „Vilniečių albumas. 20 esė ir 150 vaizdų Vilniui“, kurį pirmieji skaitytojai galės įsigyti artėjančioje Vilniaus knygų mugėje. Iš viso LNDM leidybos skyrius per metus parengė 17 leidinių.   

 

 

Pagalba Ukrainai: kūrinių gabenimas į Lietuvą

  

LNDM tęsė nuolatinę savo paramą Ukrainos muziejams Metų pradžioje iš Ukrainos pavyko evakuoti apie 600 vertingų senosios dailės kūrinių. Nuo karo pradžios pavyko išgelbėti iš viso apie 800 kūrinių. Siekiant juos kuo skubiau parodyti Lietuvos visuomenei, 2023 m. buvo surengtos net aštuonios anksčiau neplanuotos kūrinių iš Ukrainos meno muziejų parodos.  

 

„Bendradarbiaujant su Lvivo nacionaline Boryso Voznyckio dailės galerija surengtos parodos „Nuostabieji karo pabėgėliai. XVI–XVIII a. Vakarų Europos tapybos šedevrai“ (RRDM), „Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų“ (VPG).  Su Nacionaliniu Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejumi:  „Nuo Dürerio iki Rembrandto“ (RRDM), „Kalamas ir teptukas“ (TDDM), „Žinia iš „idealaus pasaulio“ (TDDM), „Ar ji prisikels?“ Goyos raižiniai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus“ (VPG), „Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų“ (VPG). Su Nacionalinio draustinio „Kyjivo-Pečorų laura“: „Ukraina: nepalaužiamos tautos dvasiniai lobiai“ (TDDM). Įgyvendintos su parodomis siejamos edukacinės programos, surengtos viešos paskaitos, aktualizuojančios Ukrainos paveldo unikalumą ir jo išsaugojimo svarbą,“ – kalba muziejaus vadovas.  
 

 

Naujos ir atrestauruotos muziejinės vertybės  

 

LNDM kaupia ir saugo nacionalinės reikšmės vaizduojamosios, taikomosios ir liaudies dailės rinkinius, stengiasi juos nuolat gausinti unikaliais, lituanistinę, meninę bei istorinę vertę turinčiais eksponatais ir šiuolaikinio vizualaus meno bei dizaino kūriniais. Praėjusiais metais LNDM įsigijo net 1257 muziejines vertybes.  

 

Lietuvoje lyderiaujantis atnaujintas LNDM Prano Gudyno restauravimo centras, atliekantis ypatingos svarbos konservavimo ir restauravimo darbus muziejams, bažnyčioms, valstybės institucijoms, pavasarį atvėrė duris visuomenei. Naujai įrengtose patalpose galima pamatyti, kaip restauruojami, konservuojami, tiriami tapybos darbai, grafika, pergamentai, skulptūros, keramika, tekstilė, istoriniai baldai, metalo dirbiniai, archeologiniai radiniai iš Lietuvos ir užsienio muziejų. 2023 m. LNDM Prano Gudyno restauravimo centre restauruotos ir konservuotos 1682 muziejinės vertybės, iš kurių 400 priklausančių LNDM. 

 

Iš viso Lietuvos integralioje muziejų  informacinėje sistemoje (LIMIS) yra 146 185 suskaitmenintos Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus vertybės, iš jų 11 154 suskaitmenintos per 2023 m. Kitiems Lietuvos muziejams buvo sukurta 5819 vnt. skaitmeninių vaizdų.