Švęskime grafiko Žibunto Mikšio 100-ąjį gimtadienį drauge!

2023 m. gruodžio 12 d., antradienį

Fot. Gintarė Grigėnaitė

LNDM Vytauto Kasiulio dailės muziejus menininko gimimo dienos proga dovanoja nemokamą apsilankymą ir net dvi ekskursijas neseniai atidarytoje parodoje „Žibuntas Mikšys. Kad būt sugrįžtama“.

 

Gruodžio 12 d. minime Paryžiuje gyvenusio lietuvių grafiko Žibunto Mikšio (1923–2013) gimtadienį. Šiai sukakčiai skirtoje parodoje pristatomi ne tik paties menininko darbai, bet ir meninė aplinka, kurioje jis kūrė. Pirmoji tokios didelės apimties Mikšio kūrybos paroda atveria septynis dešimtmečius trukusį dailininko kūrybinį gyvenimą.

 

Ekskursijos metu lankytojai pamatys įvairialypę grafiko kūrybą: didelio formato ankstyvuosius linoraižinius, miniatiūrinius ofortus, pirmą kartą eksponuojamus pašto meno pavyzdžius, koliažus ir klijuotines menininko knygas. Lankytojai sužinos, ką Mikšys vadino „rašmenine grafika“, ką jam reiškė Lietuva ir kodėl nesutiko būti vadinamas „išeiviu“. Parodoje demonstruojama videomedžiaga iš muzikologės Vitos Gruodytės asmeninio archyvo, režisieriaus Jono Juozapaičio parengtos vaizdo projekcijos.

 

Parodoje eksponuojama 150 kūrinių iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, Vilniaus universiteto bibliotekos, Lietuvos literatūros ir meno archyvo, Janinos ir Vyginto Ališauskų ir kitų privačių kolekcijų. Kūrinius Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkiniams dovanojo generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas ir šveicarų menininkė Fiorenza Bassetti.

 

Ekskursijos po parodą „Žibuntas Mikšys. Kad būt sugrįžtama“ vyks 12 ir 17 val. Registruotis nereikia.

A. Goštauto g. 1, LT-01104 Vilnius
Tel. +370 5 261 6764
kasiulio.muziejus@lndm.lt

Taip pat žiūrėkite

Galerija

Žibuntas Mikšys. Kad būt sugrįžtama. Parodos atidarymo akimirkos. Fot. Gintarė Grigėnaitė