Belaukiant Kalėdų: renginiai LNDM galerijose ir muziejuose

Fot. Gintarė Grigėnaitė

Adventu prasideda džiugus didžiausios metų šventės – šv. Kalėdų – laukimas. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) padaliniai Vilniuje ir pajūryje kviečia šį laiką praleisti prasmingai ir sudalyvauti turiningoje kultūrinių užsiėmimų programoje. Nuo gruodžio 1 d. lankytojų lauks edukacijos,  ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės, performansai, koncertai vaikams ir suaugusiesiems, paskaitos Kūčių tema, kalėdinis teatras, kalėdinių atvirukų ir dekoracijų gamyba, kitos įtraukiančios veiklos. Programoje yra renginių, kurie vyksta ir lietuvių, ir anglų kalbomis. Kai kuriuos kūrybinius užsiėmimus ir ekskursijas galima užsisakyti lankytojams ar jų grupėms patogiu metu. Įkvėpkite šventinės nuotaikos!

 

 

 

 Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius):

 

Gruodžio 15 d., penktadienį, 18 val. – senosios muzikos ansamblio „Lux Maris“ (Renata Dubinskaitė – mecosopranas, meno vadovė; Karlas Nyhlinas (Švedija) – liutnia, teorba) koncertas „Mano mylimojo šešėlis: prancūzų Baroko rūmų arijos“. Įėjimas nemokamas.

 

Gruodžio 16 d., šeštadienį, 13 val. – prakartėlės gamybos dirbtuvės*, 16 val. – kalėdinis namų teatras**.

 

Gruodžio 17 d., sekmadienį, 15 val. – klasikinės muzikos koncertas „Koncertuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai“. Įėjimas nemokamas.

 

Gruodžio 19 d., antradienį, 17:30 val. – dr. Mariaus Daraškevičiaus paskaita „Kalėdų papročiai Lietuvos dvaruose“. Įėjimas nemokamas.

 

Gruodžio 22 d., penktadienį, 16:30 val. – tarptautinis vaikų klasikinės muzikos koncertas „Vaikai ir mokytojai už taiką“. Įėjimas nemokamas.

 

Gruodžio 27 d., trečiadienį, 18 val. – šventinis klasikinės muzikos koncertas „Musica Assortita“***.

 

Gruodžio 30 d., šeštadienį, 16 val.  –  klasikinės muzikos koncertas „Kalėdinės mozaikos“. Įėjimas nemokamas.

 

Gruodžio 31 d., sekmadienį, 18 val. – naujametinis klasikinės muzikos koncertas „Gruodžio susitikimai“***.

 

Gruodžio 16–sausio 7 d. – interpretacija XIX a. Kūčių vakarienės tema ir vieno paveikslo „Marija su miegančiu Kūdikiu“ paroda istoriniuose galerijos interjeruose.

 

 

Parsisiųskite VPG kalėdinių renginių pragramą čia: Kalėdų programa VPG

 

* Užsiėmimas skirtas vaikams, jų tėveliams ir seneliams. Edukacijos dalyvių skaičius – iki 25 žmonių. Būtina išankstinė registracija: tel. +370 659 58056 arba el. p. jolanta.sereikaite@lndm.lt. Užsiėmimo kaina vaikams – 3 Eur, suaugusiesiems – 5 Eur.

** Užsiėmimas skirtas vaikams, jų tėveliams ir seneliams. Registracija nebūtina. Užsiėmimo kaina vaikams – 3 Eur, suaugusiesiems – 5 Eur.

*** Bilietus galite įsigyti internetu: www.bilietai.lt.

 

 

 

Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius):

 

Gruodžio 1 d., penktadienį, 18 val. – ekskursija po parodą „JCDecaux premija 2023: Mainais į amžius“ su parodos kuratorėmis Ona Juciūte ir Kotryna Markevičiūte, https://fb.me/e/3bAiMsaVp.

 

Gruodžio 2 d., šeštadienį, 16 val. – Tatos Frenkel performansas parodoje „JCDecaux premija 2023: Mainais į amžius“ (bus transliuojamas per „Palanga Street Radio“).

 

Gruodžio 2 d., šeštadienį, 16 val. – „Dialogai apie meną / Dialogues about Art“ lietuvių ir anglų k., https://fb.me/e/3T8Kvj7vJ.

 

Gruodžio 3 d., sekmadienį, 15 val. – Joelio Aškinio performansas „Staccato ir laikant nugarą šypsena“ parodoje „JCDecaux premija 2023: Mainais į amžius“, https://fb.me/e/1N4hQldTg.

 

Gruodžio 7 ir 21 d., ketvirtadienį, 17 val. – tęsiamas Karolinos Nadzeikaitės kūrybinių dirbtuvių ciklas „Kūryba leidžiant sau klysti“, https://fb.me/e/3T8Kvj7vJ.

 

Lankytojus su mažais vaikais Nacionalinė dailės galerija kviečia kasoje pasiimti nemokamus užduočių lapus, skirtus parodai „Vilnius Wilno Vilne 1918–1948, vienas miestas – daug pasakojimų“. Atlikdami nesudėtingas užduotis, vaikai tyrinės parodoje pristatomus kūrinius ir, svarbiausia, smagiai praleis laiką muziejuje.

 

Edukacinio užsiėmimo kaina vaikams – 3 Eur, suaugusiesiems – 5 Eur. Ekskursijos lietuvių k. kaina grupei – 20 Eur, anglų k. – 25 Eur. Ekskursijos dalyviai turi įsigyti ir galerijos bilietus. Registracija į edukacinį užsiėmimą arba ekskursiją – el. p. edukacija@ndg.lt.

 

 

 

Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilnius):

 

Gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 18 val. – šventinių žibintų gamyba, kalėdinių atviručių puošyba.

 

Gruodžio 14 d., ketvirtadienį, 18 val. – pažintis su ukrainiečių Kalėdų šventimo tradicijomis ir spalvingų ukrainietiškų kalėdinių žvaigždžių gamybos dirbtuvės.

 

Gruodžio 21 d., ketvirtadienį, 18 val. – minkšto, ryškiaspalvio veltinio žaisliuko eglutei dirbtuvės.

 

 

Registracija į kūrybines dirbtuves vyksta telefonu +370 614 64380 (pasikeitus planams, prašome registraciją atšaukti ir suteikti galimybę dalyvauti kitiems).

Edukacinių užsiėmimų kainos: moksleiviams – 3 Eur, suaugusiesiems – 5 Eur, šeimos edukacijos bilietas – 6 Eur.

 

 

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius):

 

Lapkričio 22–gruodžio 22 d. antradieniais ir penktadieniais nuo 10 iki 17 val. vyks šventinių edukacinių užsiėmimų programa „Kalėdų aksesuarai“:

 

  • „Minkštas ir pasišiaušęs“. 4–12 klasių moksleiviai sukurs savo kalėdinį burbulą eglutei papuošti, bet ne stiklinį, kaip įprasta, o iš vilnos. Jis bus minkštas, pasišiaušęs ir ryškiaspalvis.
  • „Šventinis atvirukas“. 1–5 klasių mokiniai artėjančių švenčių proga muziejaus edukacinėse dirbtuvėse raižymo ir spausdinimo technikomis susikurs meninį sveikinimo atviruką.

 

Užsiėmimai vedami 10–25 asmenų grupėms. Kaina moksleiviui – 3 Eur. Informacija teikiama ir užsakymai priimami: tel.: +370 (5) 212 1813, +370 (5) 262 8080.

 

 

 

Radvilų rūmų dailės muziejuje (Vilniaus g. 24, Vilnius):

 

Muziejus kviečia Kalėdų laukimo laikotarpiu sudalyvaujant trijose naujose teminėse ekskursijose:

 

  • „Dvigubi žvilgsniai: Igorio ir Svetlanos Kopystianskių meninės praktikos“

 

Ilgą laiką dominavo aiškus santykis taip žiūrovo ir meno kūrinio. Žiūrovas mato, kūrinys rodo. Formoje glūdi turinys, laukiantis jį išlaisvinsiančio žiūrovo. Tačiau XX a. šia schema buvo smarkiai suabejota. Vieni iš menininkų, savo kūryboje nuodugniai tyrinėjančių žiūrovo santykį su kūrinio turiniu ir forma, yra JAV konceptualiojo meno atstovai Igoris ir Svetlana Kopystianskiai. Nuo XX a. 8 dešimtmečio menininkai kartu ir individualiai tyrinėja, ką reiškia matyti meno kūrinį, kiek žiūrovai pastebi, o kiek įsivaizduoja, bei kas nutinka, kai įprastos matymo ir rodymo kategorijos yra dekonstruojamos, pertvarkomos, pabrėžiamos ar sluoksniuojamos. Kviečiame ekskursijos po dueto parodą metu patyrinėti, kaip menininkai skatina žiūrovą kitaip suvokti meno kūrinį ir jo galimybes.

 

 

  • „Žvilgsnio galia: moterų atvaizdai Vakarų tapybos tradicijoje“

 

Dar 1972 m. savo esė bei televizijos laidoje „Kaip menas moko matyti“ britų menotyrininkas Johnas Bergeris atskleidė, koks problemiškas yra mūsų žvilgsnis į meno kūrinius. Tapybos ar kitų kūrinių matymas ir suvokimas nėra spontaniškas jausmas, kylantis akistatoje su meno kūriniu.  Jį lemia įpročiai, vaizdavimo tradicijos ir socialinės normos. Tai ryškiausiai atsiskleidžia kūno – ypač apnuoginto moters – vaizdiniuose. Vakarų tapyboje moterys dažnai vaizduojamos taip, kad jų mimikos, kūnai ar išreiškiamos emocijos patenkintų specifinius žiūrovo vaizduotės poreikius, paklustų jo žvilgsniui ir galiai. Ekskursijos metu, sekdami J. Bergerio mintimis, apžvelgsime parodoje „Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai“ eksponuojamus Vakarų Europos tapybos kūrinius iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių.

 

 

  • „Pastato istorija: ekskursija po Jonušo Radvilos rūmų prieigas“

 

Radvilų rūmų kompleksas ilgą gyvavimo laikotarpį ėjo iš rankų į rankas, buvo sprogdinamas, apleidžiamas, atkuriamas, skirtingais laikmečiais atskirų rūmų korpusų funkcijos vis keitėsi. Visus šiuos laiko pėdsakus galima pamatyti pastatų komplekso fasaduose ir interjeruose. Palimpsestiška Jonušo Radvilos rūmų istorija liudija apie Radvilų giminės brangakmenį Vilniuje, kurio spindesiu jų fundatorius taip ir nespėjo pasigrožėti. Tačiau rūmų praeityje užkoduotos ryškios ateities vizijos, su kuriomis bus supažindinti ekskursijos dalyviai.

 

 

Svarbu! Dalis ekskursijos vyks lauke, pasirūpinkite šilta apranga.

 

Ekskursijų rezervacija: el. p. radvilos.ekskursijos@lndm.lt arba tel. +370 616 16550. Bilieto kaina suaugusiesiems – 6 Eur, moksleiviams – 3 Eur. Gido paslaugos lietuvių kalba – 20 Eur, kita kalba – 25 Eur. Maksimalus grupės dydis – 25 žmonės.

 

 

 

Laikrodžių muziejuje (Liepų g. 12, Klaipėda):

 

Šiuo metu vyksta edukaciniai užsiėmimai „Advento kalendorius“ – vaikai gaminasi bendrą klasės adventinį kalendorių. Užsiėmimų kuratorė – Eglė Rumbutytė-Šimienė. Būtina registracija: tel. +370 (46) 410 413, +370 (46) 410 417.

 

Gruodžio 9 d., šeštadienį, 12 ir 15 val. – šeimų kūrybinės dirbtuvės – laikrodžių su veikiančiu mechanizmu gamyba. Dalyvių sukurtas šventinis laikrodis tiksės ir skelbs: „Šventės artėja!“ Registracija nebūtina.

 

Gruodžio 14 d., ketvirtadienį, 17 val. – Lietuvos teatro ir muzikos akademijos Klaipėdos filialo Muzikos katedros studentų koncertas „Kalėdinės dainos“. Studentai atliks įvairių žanrų kalėdinius muzikos kūrinius. Koncerto metu klausytojai bus kviečiami kartu dainuoti populiarias šventines dainas.

 

Gruodžio 19 d., antradienį, 17.30 val. – edukacinis pramoginis koncertas vaikams „Žiemos muzika . Koncertuoja Eduardo Balsio menų gimnazijos jaunieji atlikėjai. Žaidimus režisuoja Giedrūda Kazonienė, veda mokytoja Rasa Repšienė.

 

Gruodžio 25 d., pirmadienį, 16 val. – Laikrodžių muziejaus ir Klaipėdos koncertų salės bendras projektas „Kalėdinis Klaipėdos miesto karilionų koncertas“. Laikrodžių muziejaus kiemelyje klausytojus džiugins varpų muzikos koncertas. Atlikėjai –  Stanislovas Žilevičius ir Kęstutis Kačinskas. Koncertas skambės Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

 

Gruodžio 31 d., sekmadienį, 23 val., – Naujųjų 2024-ųjų  metų  varpų muzikos koncertas. Atlikėjai – Stanislovas Žilevičius ir Kęstutis Kačinskas. Koncertas skambės Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

 

 

 

Palangos gintaro muziejuje (Vytauto g. 17, Palanga):

 

Gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 15 val. – dirbtuvėlės „Kalėdiniai atvirukai“

Koks malonus jausmas nueiti iki pašto dėžutės, išimti laišką, atplėšti voką. Palangos gintaro muziejus kviečia nustebinti savo artimuosius, draugus, pažįstamus nuoširdžiausia ir geriausia dovana – rankų darbo kalėdiniu atviruku. Visai nereikia mokėti piešti. Atvirukus dalyviai kurs paprastomis technikomis, o rezultatu tikrai bus patenkinti.

 

Gruodžio 14 d., ketvirtadienį, 15 val.  – dirbtuvės „Kūčių stalo dekoracija „Eglutė“

Ar susimąstome, kiek pinigų išleidžiame Kalėdoms, kiek po švenčių išmetama šiukšlių? Muziejus kviečia nepirkti sunkiai arba visai neperdirbamų dekoracijų ir pasigaminti jas patiems iš paprastų, lengvai suyrančių medžiagų. Dalyviai kurs ekologišką šventinio stalo dekoraciją, kuri galės tapti ir puikia dovanėle.

 

Gruodžio 21 d., ketvirtadienį, 14 val. – dirbtuvėlės „Kalėdinio stalo dekoracija „Paukštelis“.

 

Gruodžio 22 d., penktadienį, 14 val. – dirbtuvės „Kūčių stalo dekoracija „Eglutė“.

Užsiėmimo dalyviai kurs šventinio stalo dekoraciją, skatinančią susimąstyti apie atsakingą vartojimą. Dekoracija galės tapti puikia dovanėle.

 

 

Dirbtuvių kainos: ikimokyklinukams, neįgaliesiems – nemokamai; moksleiviams, studentams, senjorams – 3 Eur, suaugusiesiems – 5 Eur.

Registracija nebūtina. Informacija teikiama: tel. +370 (46)030 314, el. p. gintaro.muziejus@lndm.lt.

 

 

Gruodžio 31 d., sekmadienį, 16 val. – naujametinis kamerinės muzikos koncertas „Gruodžio susitikimai“. Atlikėjai: Augustas Gocentas (violončelė), Gabrielė Sutkutė (fortepijonas).

Bilietai:  www.bilietai.lt 

Informacija teikiama tel. +370 (46) 030 314.    

 

 

Moksleivių žiemos atostogų užsiėmimai:

 

Gruodžio 27 d., trečiadienį, 14 val. ir sausio 4 d., ketvirtadienį, 11 val. – ekskursijos po Palangos gintaro muziejų.

 

Gruodžio 28 d., ketvirtadienį, 11 val. – ekskursija po parodą „Mūsų gyslomis teka gintaras“.

Tinka šeimoms su vyresniais vaikais.

 

Gruodžio 28 d., ketvirtadienį, 14 val. – kūrybinis užsiėmimas „Mėlyna fantazija“.

Balta žiema turi daug mėlynos spalvos. Muziejus kviečia eksperimentuoti ir pajusti netikėtumo efektą, ieškoti asociacijų. Dalyviai kurs mėlyną objektą arba atviruką – pagal katalikišką tradiciją, sveikinti su šv. Kalėdomis galima iki pat Trijų karalių, minimų sausio 6 d.  

 

Gruodžio 29 d., penktadienį, 11 val. ir sausio 5 d., penktadienį, 14 val. – edukacija „Gintaro savybės“.

Dalyviai lies, žarstys, kilnos, uostys, šlifuos, tikrins, atliks eksperimentą su gintaru, pasidarys grožio procedūrą. Tinka vaikams ir suaugusiesiems.

 

Gruodžio 29 d., penktadienį, 14 val. – edukacija „Langų žibintai“.

Laukiant Naujųjų metų, norisi šviesos efektų. Mėgstančius konstruoti muziejus kviečia gaminti lango puošmeną – žibintą. Bus daug lankstymo ir karpymo. Žibintas taps netikėta dovana.

 

Sausio 3 d., trečiadienį, 14 val. – edukacija „Baltų ženklai“.

Dalyviai sužinos, kada atsirado baltų gentys. Pažiūrės filmuką „Baltų ženklai ir vaizdiniai“. Dekoruos ženklais gludintus medžio pagaliukus arba pieš baltiškas tatuiruotes.

 

 

Dirbtuvių ir užsiėmimų kainos: ikimokyklinukams, neįgaliesiems – nemokamai; moksleiviams, studentams, senjorams – 3 Eur; suaugusiesiems – 5 Eur.

Ekskursijos – su lankytojo bilietu. Bilietų kainos: ikimokyklinukams, neįgaliesiems – nemokamai; moksleiviams, studentams, senjorams – 3 Eur; suaugusiesiems – 6 Eur.

Registracija nebūtina. Informacija teikiama: tel. +370 (460) 30 314, el. p. gintaro.muziejus@lndm.lt. Jeigu laikas netinka, prašome skambinti ir susitarti dėl jums tinkamiausio laiko.

 

 

 

Prano Domšaičio dailės galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda):

 

Gruodžio 18 d., pirmadienį, 16:30 ir gruodžio 22 d., penktadienį, 11val. – edukacija „Kalėdinis atvirukas“

Prano Domšaičio galerija kviečia pasiruošti  šventėms ir pradžiuginti draugus ar artimuosius grafikos presu atspausdintais atvirukais, šmaikščiais piešiniais ant savo atsineštų drabužių ar iš molio pagaminta prakartėle.

 

Gruodžio 1 d., penktadienį, 17 val. menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis skaitys paskaitą „Totali Trečiojo Reicho estetika“.

 

Gruodžio 6 d., trečiadienį, 18 val. Marco Ducret’o (Prancūzija) ir Liudo Mockūno dueto koncertas.

 

 

Edukacijos kainos: suaugusiesiems – 5 Eur, šeimai – 6 Eur, moksleiviams – 3 Eur. Daugiau informacijos: tel. +370 (46) 410 421, el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt.

 

 

 

Pamario galerijoje (L. Rėzos 3, Juodkrantė):

 

Prieššventiniu laikotarpiu Pamario galerijoje Juodkrantėje vyks projekto „Migruojantis muziejus“ renginys. Gruodžio 9 d., šeštadienį, menininkas Tomas Daukša pristatys šviesos instaliaciją, sukurtą specialiai šios galerijos erdvei. Ją Neringos miesto gyventojai ir čia atvykstantys poilsiautojai galės aplankyti visą gruodžio ir sausio mėnesį.