Marijaus Šidlausko knygos „Kairiarankio kentauro pėdomis“ pristatymas

2023 m. lapkričio 21 d., antradienį, 17 val.

Vilniaus paveikslų galerijoje vyks Marijaus Šidlausko knygos Kairiarankio kentauro pėdomis pristatymas. Pokalbyje dalyvaus autorius, Rita Tūtlytė, Jūratė Sprindytė, Gediminas Mikelaitis. Dalyvius kalbins Darius Kuolys.

 

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleista knyga – tai M. Šidlausko kultūrinės eseistikos, kritikos straipsnių, recenzijų rinkinys, sudarytas iš dvidešimties pastarųjų metų brandžiausių publikacijų ir viešų pasisakymų. Nidos Gaidauskienės sudaryta knyga yra iliustruota nuotaikingomis Regimanto Tamošaičio, Vlado Braziūno ir kt. nuotraukomis. Joje jaučiama intelektualinio detektyvo intriga, aptariamos vertingos knygos, kalbama apie teksto malonumą, dievoieškos formas literatūroje ir kita.

 

Pasak įvadinio žodžio autorės Vilniaus universiteto docentės Ritos Tūtlytės, Kairiarankio kentauro pėdomis „turėtų būti kultūros žmogaus parankinė knyga. Gyvos ir aktualios Marijaus Šidlausko mintys, šmaikšti kritika akivaizdžiai kyla iš pačios asmenybės šerdies, iš rūpesčio dėl mūsų visuomenės vertybių, laikysenų ir iš meilės bei pagarbos: gyvenimui, kultūrai, literatūrai“.

 

Apie autorių. Literatūrologas, literatūros kritikas Marijus Šidlauskas yra humanitarinių mokslų daktaras, ilgametis Klaipėdos universiteto docentas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Jo tekstai išsiskiria plačia erudicija, unikaliu, šmaikščiu stiliumi. Už literatūros kritikos bei eseistikos darbus M. Šidlauskas yra pelnęs tris premijas: Jotvingių (1996), Ievos Simonaitytės (2008) ir Vytauto Kubiliaus (2014). Ankstesnės jo knygos − Poetas ir visuomenė XIX–XX amžių sankirtose (1994), Orfėjas mokėjo lietuviškai (2006). Didžiulio susidomėjimo sulaukė M. Šidlausko pokalbių su akademike Viktorija Daujotyte knyga Vartai į abi puses (2015).

 

 

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius
Tel. / faks. +370 5 261 1685
vpg@lndm.lt