Sauliaus Grybkausko paskaita „Valdžios namelis. Kolektyvinė sodininkystė sovietinės nomenklatūros laiškuose ir skunduose“

2023 m. rugsėjo 14 d., ketvirtadienį, 18 val.

Parodos „6 arai priežiūros. Kolektyviniai sodai“ fragmentas. Fot. Gintarė Grigėnaitė

Butas, mašina, garažas, sodas – tai keturi svarbiausi materialūs dalykai sovietiniu laikotarpiu, kurių siekė „normalus“ pilietis. Atrodytų, kad sovietinės Lietuvos nomenklatūrai buvo prieinamos visos gėrybės ir ji neturėjo gyventi eilinio lietuvio rūpesčiais. Tačiau kaip atskleidžia tyrimai, ir tuometinės valdžios atstovai neliko nuošalyje šių kasdieninių troškimų.

 

Visos TSRS kontekste Lietuva išsiskyrė kolektyvinės sodininkystės mastais, statomų sodo namelių gausa ir jų dydžiu, dažnai viršijančiu nustatytas normas. Būtent dėl „piktnaudžiavimų“ Lietuvos kolektyviniuose soduose buvo priimtas sąjunginis nutarimas, pradėta kova prieš „perlenkimus“. Ši politinė kampanija palietė ir aukščiausiąją lietuviškąją nomenklatūrą. Kaip – atskleidžiama naujausioje istoriko Sauliaus Grybkausko knygoje „Skundai Maskvai“. Net ir LKP CK pirmojo sekretoriaus Petro Griškevičiaus šeima buvo įsivėlusi į kolektyvinių sodų skandalą.

 

Apie sovietinėje Lietuvoje egzistavusius nomenklatūros tinklus, jų tarpusavio kovas, turėtas privilegijas bei jiems statomus sodų namelius ir bus pasakojama Lietuvos istorijos instituto mokslininko Sauliaus Grybkausko paskaitoje.

 

Dr. Saulius Grybkauskas – Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas. Pagrindinės mokslinių interesų kryptys: Lietuvos ekonominė ir socialinė raida XX a. 2 pusėje, sovietinė ūkio politika, nomenklatūra, sovietinio režimo vykdyta visuomenės kontrolė.

 

 

Paskaita lydi parodą „6 arai priežiūros. Kolektyviniai sodai“, kuri Nacionalinėje dailės galerijoje veikia iki rugsėjo 24 d.

 

Reginys nemokamas.

 

Projektą finansuoja

Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius
www.ndg.lt