Vilniaus galerijų savaitgalis

Vilniaus galerijų savaitgalis (VGS) rugsėjo 7–10 dienomis aštuntą kartą kviečia iš naujo pažinti sostinės meno erdves, apsilankyti parodose, dalyvauti ekskursijose, susitikti su menininkais. Minint Vilniaus miesto 700 metų jubiliejų, šių metų VGS tema – „Aukso amžiai“.

 

Šiais metais Lietuvos nacionalinis dailės muziejus kartu su VGS siūlo draugiškas LNDM Vilniaus padalinių lankymo kainas ir edukacinius užsiėmimus bei ekskursijas po parodas Radvilų rūmų dailės muziejuje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje ir Nacionalinėje dailės galerijoje.

 

Vilniaus galerijų savaitgalio metu penkiuose LNDM padaliniuose Vilniuje – Radvilų rūmų dailės muziejuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje bei Vilniaus paveikslų galerijoje – galėsite lankytis įsigiję bilietus už pusę kainos.

 

 

Radvilų rūmų dailės muziejus

Rugsėjo 7–10 d. parodų lankymas už pusę kainos

 

Rugsėjo 7 d., ketvirtadienį, 18.00 vyks edukacinis užsiėmimas suaugusiems parodoje „Anapus kadro: meninė Korėjos fotografija nuo XX a. 3 dešimtmečio iki mūsų dienų“ 

Kova dėl fotografijos statuso, siekis griebtis jos kaip priemonės fiksuojant sukrečiančią realybę, noras remtis ja perteikiant konceptualias idėjas – štai ką liudija Pietų Korėjos fotografija apie praėjusį amžių. Nustebsite atradę šio ilgo ieškojimų kelio sąsajas su Lietuvos fotografija sovietmečiu ir šiandien. Radvilų rūmų dailės muziejaus edukatoriai kviečia tyrinėti ir diskutuoti kartu, o galiausiai, įkvėptiems menininko Chuno Kyugwoo, nusimesti kaukes ir užfiksuoti vidinį autoportretą momentiniu fotoaparatu.

Būtina išankstinė registracija tel. +370 659 58066 arba el. paštu radvilos.edukacija@lndm.lt 

 

Rugsėjo 8 d., penktadienį, 16.00 – pasivaikščiojimas po parodą „Anapus kadro: meninė Korėjos fotografija nuo XX a. 3 dešimtmečio iki mūsų dienų“ su fotografijos tyrėja, parodos koordinatore Ugne Marija Makauskaite  

Pietų Korėjos meninę fotografiją pristatanti paroda supažindina su geografiškai tolimos šalies fotografijos aukso fondu, leidžia atrasti istorinių paralelių su Lietuva ir jos kultūra. Parodą specialiai Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui parengė Hanmi muziejus Seule, atsidėkodamas už 2021 m. Seulo fotografijos muziejuje eksponuotą parodą „Uncoverings. The Search for Identity in Lithuanian Photography“ („Atodangos. Tapatybės paieškos Lietuvos fotografijoje“). 

Ekskursijos pradžia Radvilų rūmų dailės muziejaus šiauriniame korpuse (I a. fojė, prie kasos). Be išankstinės registracijos. Informacija teikiama telefonu +370 616 16550 arba el. paštu radvilos.ekskursijos@lndm.lt

 

Rugsėjo 9 d., šeštadienį, 14.00 – ekskursija po parodą „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“ iš Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui dovanotos Vladimiro Tarasovo kolekcijos

Parodoje pristatomi Sovietų Sąjungoje kūrusių, tačiau ideologiniam diktatui ir cenzūrai oponavusių menininkų darbai. Kaip atsitiko, kad šiandien vienus žymiausių sovietmečiu kūrusius menininkus jų laikmetis paženklino kaip „autsaiderius“, o jų kūryba nustumta į meno paraštes? Ekskursijos metu papasakosime, apie kokį „aukso amžių“ svajota ir kokios realybės negandas bei ateities viltis jie išreiškė savo nonkonformistinėje kūryboje. 

Ekskursijos pradžia Radvilų rūmų dailės muziejaus šiauriniame korpuse (II a., prie įėjimo į parodos sales). Be išankstinės registracijos. Informacija teikiama telefonu +370 616 16550 arba el. paštu radvilos.ekskursijos@lndm.lt

 

Rugsėjo 10 d. sekmadienį, 14.00 – teminė ekskursija „Aukso amžiaus įkalintosios: moterų atvaizdai Vakarų tapybos tradicijoje“ parodoje „Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai“

1972 m. savo esė bei televizijos laidoje „Kaip menas moko matyti“ britų menotyrininkas Johnas Bergeris atskleidė, koks problemiškas yra mūsų žvilgsnis į meno kūrinius. Tapybos kūrinių suvokimas ir matymas nėra spontaniškas jausmas ar nušvitimas, ištinkantis akistatoje su meno kūriniu. Jį lemia įpročiai, vaizdavimo tradicijos ir socialinės normos. Tai ryškiausiai atsiskleidžia kūno – ypač apnuoginto moters kūno – vaizdiniuose. Vakarų tapyboje moterys dažnai vaizduojamos taip, kad jų kūnai ar išreiškiamos emocijos patenkintų specifinius žiūrovo vaizduotės poreikius, paklustų žiūrovo žvilgsniui ir jo galiai. Ekskursijos metu, sekdami J. Bergerio mintimis, apžvelgsime parodoje eksponuojamus Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Vakarų Europos tapybos aukso fondo kūrinius.

Ekskursijos pradžia Radvilų rūmų dailės muziejaus pietiniame korpuse (II a., Mėlynoji salė). Be išankstinės registracijos. Informacija teikiama telefonu +370 616 16550 arba el. paštu radvilos.ekskursijos@lndm.lt

 

Darbo laikas:

Rugsėjo 7 d. – 12.00–20.00

Rugsėjo 8, 9 d. – 11.00–19.00

Rugsėjo 10 d. – 11.00–17.00

Adresas: Vilniaus g. 24, LT-01402 Vilnius

 

 

Nacionalinė dailės galerija

Rugsėjo 7–10 d. parodų lankymas už pusę kainos

 

Rugsėjo 7 d., ketvirtadienį, 18.00 nendrių popieriaus dirbtuvės

Užsiėmimą ves menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų bendradarbė, Vilniaus Stambridge mokyklos chemijos ir biologijos mokytoja ir projekto „Papernik“ autorė Natalija Grom. Ji papasakos apie pelkėse vykstančius biloginius procesus ir jų svarbą klimato kaitos akivaizdoje. Sužinosite, kodėl verta saugoti pelkes, kirsti jose augančias nendres ir išmoksite iš jų gaminti popierių.

Dirbtuvės vyks parodos erdvėje, tad turėsite galimybę susipažinti, kaip pelkę – organizuotą biosferą ir įvairių žinių buveinę su istorine praeitimi, atmintimi ir ateities perspektyva – menininkai paverčia savo mąstymo ir kūrybinio matymo ašimi.

Dalyvauti galite įsigiję galerijos bilietą. Registracija: https://forms.office.com/e/uKVTfW6v1i

 

Rugsėjo 8 d., penktadienį, 17.30 ekskursija po Nomedos ir Gedimino Urbonų parodą „Dalinai užpelkinta institucija“ su NDG gide.

Dalyvauti galite įsigiję galerijos bilietą. Registracija: https://forms.office.com/e/krbWF7QD4x

 

Rugsėjo 9 d., šeštadienį, 12 val. kūrybinės dirbtuvės šeimoms „Noriu sodo“. Dirbtuvių metu dalyviai lankysis parodoje „6 arai priežiūros“, vėliau kurs savo šeimos svajonių sodo projektą.

Dalyvauti galite įsigiję galerijos bilietą. Registracija: https://forms.office.com/e/krbWF7QD4x

 

Rugsėjo 10 d., sekmadienį, 12.00 Dialogai apie meną su Oleksandra Mazurenko (ukrainiečių k.) ir Egle Nedzinskaite (lietuvių k.) parodoje „6 arai priežiūros“.

„Vizualaus mąstymo strategijų“ metodu grįsto susitikimo dalyviai gali neturėti jokių žinių apie meną, tereikia noro žiūrėti, pamatyti ir diskutuoti. Vieno renginio metu vyks diskusijos apie du parodoje eksponuojamus kūrinius. Viena – ukrainiečių, kita – lietuvių  kalbomis; galite dalyvauti vienoje iš jų arba abiejose.

Dalyvauti galite įsigiję galerijos bilietą. Registracija: https://forms.office.com/e/krbWF7QD4x

/

Неділя, 10 вересня, 12:00 Діалоги про мистецтво з Олександрою Мазуренко (українською) та Егле Недзінскайте (литовською) на виставці «6 акрів турботи».

Учасники зустрічі спробують метод «стратегій візуального мислення»: вони можуть не мати ніяких знань про мистецтво, все, що їм потрібно – це бажання дивитися, бачити і обговорювати. Під час заходу учасники спробують подискутувати щодо двох робіт, представлених на виставці (українською та литовською). Ви можете взяти участь в обговоренні однієї картини або обох.

Для участі потрібно придбати квиток в галерею (для українців участь безкоштовна). Реєстрація: https://forms.office.com/e/krbWF7QD4x

 

Rugsėjo 10 d., sekmadienį, 14.00 ekskursija po Nomedos ir Gedimino Urbonų parodą „Dalinai užpelkinta institucija“ su menininke Nomeda Urboniene ir parodos architektais Jurga Daubaraite ir Jonu Žukausku.

Registracija: https://forms.office.com/e/krbWF7QD4x 

 

Rugsėjo 10 d., sekmadienį, 16.00 Deniso Kolomyckio performansas „Fantomas“. VGS’23 kuruotos programos dalis.

Tai – sklandžių judesių, kampuotų gestų ir kontrastingos dinamikos mišinys, perteikiantis tikrovės ir iliuzijos stūmimą ir trauką. Šis performatyvus veiksmas, kuriame minimalizmo principais įveiklinamas šiuolaikinio šokio ir objekto ryšys, tyrinėja visuomenės, iliuzijos ir tikrovės santykius. „Fantomu“ siekiama kvestionuoti socialines normas, paskatinti žiūrovus suabejoti mūsų realybės suvokimą formuojančiais konstruktais – fantomais – per judesio ir vizualiojo meno prizmę.

Daugiau informacijos: https://www.letmekoo.lt/…/vgs-programa-deniso…/

Renginys nemokamas be registracijos.

 

Paroda „6 arai priežiūros. Kolektyviniai sodai“

Menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų paroda „Dalinai užpelkinta institucija“

Menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų lauko instaliacija „Ateitybės sala

Lauko paroda „Sankirtos“

Nuolatinė ekspozicija „XX a. I pusės Lietuvos dailė“

 

Darbo laikas:

Rugsėjo 7 d. – 12.00–20.00

Rugsėjo 8, 9 d. – 11.00–19.00

Rugsėjo 10 d. – 11.00–17.00

Adresas: Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius

 

 

Vytauto Kasiulio dailės muziejus

Rugsėjo 7–10 d. parodų lankymas už pusę kainos

 

Rugsėjo 7 d. 17.00 parodos kuratorė dr. Vilma Gradinskaitė kviečia lankytojus į ekskursiją parodoje „Litvakų dailininkai Paryžiuje“.

 

Paroda „Litvakų dailininkai Paryžiuje“

Paroda „Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945“

 

Darbo laikas:

Rugsėjo 7 d. – 11.00–20.00

Rugsėjo 8 d. – 10.00–18.00

Rugsėjo 9, 10 d. – 10.00–17.00

Adresas: A. Goštauto g. 1, LT-01104 Vilnius

 

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Rugsėjo 7–10 d. parodų lankymas už pusę kainos

 

Paroda „Susipažinkime su estų dizainu. Įžanga“

Interaktyvi Julijono Urbono instaliacija „Planeta iš žmonių“

 

Darbo laikas:

Rugsėjo 7 d. – 10.00–20.00

Rugsėjo 8, 9 d.  – 10.00–18.00

Rugsėjo 10 d. – 11.00–16.00

Adresas: Arsenalo g. 3A, LT-01100 Vilnius

 

 

Vilniaus paveikslų galerija

Rugsėjo 7–10 d. parodų lankymas už pusę kainos

 

„Ar ji prisikels?“ Goyos raižiniai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus

Paroda „(Įsi)vaizduojant save: Lietuvos dailininkų autoportretai nuo XIX a. iki šių dienų“

„Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų. Nacionalinis Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejus ir Lvivo nacionalinė Boryso Voznyckio dailės galerija“

Paroda „Florentem“

Paroda „Kunstkamera“

 

Darbo laikas:

Rugsėjo 7 d. – 10.00–20.00

Rugsėjo 8, 9 d.  – 10.00–18.00.

Rugsėjo 10 d. – 11.00–16.00

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius

 

 

 

Visą renginių programą bei informaciją apie registraciją rasite www.vilniausgalerijusavaitgalis.lt