„Kultūros naktis“ Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje 

2023 m. birželio 16 d.

Birželio 16-tosios naktį miestiečius ir miesto svečius jau 17-tąjį kartą į sutemas kviečia kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. Net keturi Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padaliniai siūlo nemokamą lankymą ir specialius renginius.  

 

Vilniaus paveikslų galerija 

Didžioji g. 4, Vilnius  

 

15:00–22:00 val. lankymas ir dalyvavimas renginiuose nemokami 

Vilniaus paveikslų galerija kviečia aplankyti parodas „Florentem“, „Kunstkamera“, „Ar ji prisikels?“ Goyos raižiniai iš Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų muziejaus“, „Senieji meistrai iš Ukrainos muziejų“. 

 

Renginiai: 

 

19:00 Kamerinės muzikos koncertas „Vienos klasikai Vilniui“  

Kamerinės muzikos ansamblis „In tempus“ – Žibutė Valkaitytė (fleita), Diana Šivickienė (smuikas), Daiva Gudelevičiūtė (altas), Aistė Pamerneckytė (violončelė) – fleitos ir styginių instrumentų garsais klausytojus nukels į XVIII a. pabaigos – XIX a. pradžios Europos kultūros sostinę Vieną. 

Koncerto programoje: Franz Jozeph Haydn (1732 – 1809) – „London trio“ Nr.1 C – dur fleitai, smuikui ir violončelei; Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) – „Serenade“ D – dur op.25 fleitai, smuikui ir altui; 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Kvartetas Nr.1 D – dur KV 285 fleitai, smuikui, altui ir violončelei. 

Renginio svečiai sužinos įdomių faktų apie Vienos klasikų ir to meto Lietuvos kultūrinio elito sąsajas. Kodėl Bethovenas dedikavo savo kūrinį kunigaikščiui Antanui Henrikui Radvilai (1775 – 1833) ir kokiomis aplinkybėmis kunigaikštis Mykolas Kleopas Oginskis (1765 – 1833) buvo sutikęs Haidną ir Mocartą? Puošnioje Chodkevičių rūmų salėje klausytojų laukia atsakymai ir šviesi, visada jaunatviška klasikinė muzika. 

 

 

 

Radvilų rūmų dailės muziejus  

Vilniaus g. 24, Vilnius  

 

16:00–23:00 val. lankymas ir dalyvavimas renginiuose nemokami 

„Kultūros nakties“ metu lankytojų šiauriniame rūmų korpuse lauks parodos „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“, Emilijos Škarnulytės „Švytintys kambariai“, dvi senosios grafikos parodos „Priartintas peizažas“ ir „Nuo Dürerio iki Rembrandto“ bei dvi senosios tapybos ekspozicijos pietiniame rūmų korpuse: „Gyvastingieji senojo pasaulio profiliai“ ir „Nuostabieji karo pabėgėliai“ 

  

Renginiai: 

  

17:00 val. Edukacinis užsiėmimas „Grafikos labirintuose“ 

Vasara – poilsio ir atradimų metas. Muziejaus edukatoriai kviečia anksčiau baigti darbus ir daugiau laiko skirti sau. Jeigu visuomet žavėjotės detaliais grafikos kūriniais, bet tokie žodžiai kaip „ofortas“ ir „mecotinta“ kėlė per daug klausimų, šis susitikimas kaip tik Jums – parodose „Priartintas peizažas“ ir „Nuo Dürerio iki Rembrandto“ susipažinsite su grafikos spaudos būdais ir atlikimo procesais, diskutuosite apie kūrinių pobūdį ir juose atskleidžiamas temas, o vakarą baigsite sukurdami savo atspaudą.  

Edukacinio užsiėmimo trukmė – 1 val. 
Susitikimo vieta – Radvilų rūmų dailės muziejaus Šiaurinis korpusas. 
Būtina išankstinė registracija tel. 8 6 595 8066 arba el. p. radvilos.edukacija@lndm.lt 

  

18:00 val. Ekskursija parodoje „Nuostabieji karo pabėgėliai. XVI–XVIII a. Vakarų Europos šedevrai iš Lvivo Boryso Voznyckio nacionalinės dailės galerijos rinkinių“ 

Šioje mažoje, bet labai vertingoje ekspozicijoje, tarsi pratęsiančioje gretimose salėse įkurdintą senosios Vakarų Europos tapybos iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinio parodą, rodoma atrinkta iš Ukrainos atgabentų kūrinių dalis – Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Olandijos, Flandrijos, Vokietijos ir Austrijos menininkų XVI–XVIII a. sukurti šedevrai 

Ekskursijos trukmė – apie 30 min. 
Susitikimo vieta – Radvilų rūmų dailės muziejaus Pietinio rūmų korpuso III a., „Juodojoje“ salėje.  

Išankstinė registracija nereikalinga. 

  

 

21:00 val. Šiuolaikinės muzikos ansamblio „Artisans“ koncertas 

Šiuolaikinės muzikos ansamblis „Artisans“ pristato elektroakustinę koncertinę programą „Indeterminkus“, sudaryta iš įvairių kompozitorių kūrinių, kurie trina „rimtosios“ ir „pramoginės“ muzikos ribas. Programa tyrinėja pirmojo 2000-ųjų dešimtmečio estetines konotacijas bei šiame laikotarpyje užgimusius naujus lietuviškojo folkloro interpretacijos pavidalus. 2000-ųjų garsinė ir vizualinė estetika – Britney Spears hitai, „autotune“ efektas, „Windows Xp“ operacinės sistemos garso efektai, pirmieji kultūriniai memai bei fetišizuota, neautentiška forma pateikti liaudies muzikos kontekstai („Duokim garo“, „Dainų šventė“) ir šiuolaikinės tautosakos artefaktai —  įgyja „rimtosios“ muzikos formą ir dekonstruojantį ansamblio žvilgsnį. 

  

Koncertas vyks Radvilų rūmų dailės muziejaus Šiaurinio korpuso rūsyje. 

 

 

 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejus  

Arsenalo g. 3A, Vilnius  

 

16:00–23:00 val. lankymas ir dalyvavimas renginiuose nemokami 

Taikomosios dailės ir dizaino muziejus kviečia aplankyti interaktyvią Julijono Urbono instaliaciją „Planeta iš žmonių“, parodas iš Ukrainos Nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejaus rinkinių „Kalamas ir teptukas“ ir „Žinia iš „idealaus pasaulio“. 

 

Renginiai: 

 

18:00 val. siūlomos dvi edukacijos, kurios parengtos esamų parodų temomis: 

 

„Vėjas iš rytų. Kiniškas teptukas“  

Edukacinio užsiėmimo metu kartu su gidu apžiūrėsite parodą „Žinia iš idealaus pasaulio“, vėliau muziejaus dirbtuvėse, kartu su edukatoriais (-ėmis) bandysite nupiešti bambuką – tradicinį šalies augalą, dažniausiai kinų tapyboje.  

Užsiėmimas skirtas 1-12 kl. moksleiviams.  

Išankstinė registracija telefonu +370 5 212 1813 arba el. paštu tddm@lndm.lt 

 

„Kosminiai patyrimai“ 

Apsilankius menininko Julijono Urbono instaliacijoje „Planeta iš žmonių“, edukacinėse dirbtuvėse  sukursite tvarią ir tamsoje švytinčią kosmonauto figūrėlę-atšvaitą, kuris saugos jus tikros žemiškos nakties metu.  

Edukacija skirta 1-12 kl. moksleiviams. 

Išankstinė registracija telefonu +370 5 212 1813 arba el. paštu tddm@lndm.lt 

 

 

 

Vytauto Kasiulio dailės muziejus  

A. Goštauto g. 1, Vilnius

 

15:00–22:00 lankymas ir dalyvavimas renginiuose nemokami 

Lankytojams atvertos abi veikiančios parodos: „Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945“ ir „Litvakų dailininkai Paryžiuje“. 

 

Renginiai: 

 

18.00 val. ekskursija su muziejaus gide po parodą „Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945“. 

Išankstinė registracija nereikalinga. 

 

18.30 val. ekskursija su muziejaus gide po parodą „Litvakų dailininkai Paryžiuje“ 

Išankstinė registracija nereikalinga.