Leidinio apie privačią Laimos Šveistytės kolekciją sutiktuvės

2018 m. birželio 6 d. 18 val.

Maloniai kviečiame į katalogo „Paveikslai. Laimos Šveistytės privati kolekcija” sutiktuves, kurios ne atsitiktinai vyks šiuo metu Nacionalinėje dailės galerijoje veikiančios parodos „Tyliosios kolekcijos. Privatūs XX a. II p. rinkiniai“ kontekste.

 

Šiuolaikinių dailės kūrinių kolekcionavimo pradžia ir klestėjimas Lietuvoje beveik sutampa su 6–7 dešimtmečio lietuviško meno pakilimu, kurį dailės tyrinėtojai dažnai įvardija kaip pasikeitimų ir iššūkių laiką. Negausioje Lietuvos kolekcininkų bendruomenės istorijoje dažnai minimos dvi moterys, gydytojos ir bičiulės – Stasė Mičelytė (1925–2012) ir Ona Laimutė Šveistytė (g. 1926). Mičelytės kolekcijos fragmentai matomi parodoje „Tyliosios kolekcijos“, tačiau Šveistytės – iki šiol buvo saugoma už privataus buto durų ir nežinoma net profesionalams.

 

Optimizmu, humoru ir taikumu, plačiais kultūriniais interesais stebinanti rinkinio savininkė Laima Šveistytė, kurios rinkinio katalogas pristatomas Nacionaliniame dailės muziejuje – įvairiapusė asmenybė, kuri savęs net nevadina kolekcininke, nors lietuvių menininkų dailės kūrinių kolekcionavimas, kaip menininkų „globa“ kelis dešimtmečius buvo tapę beveik kasdienybe. Šveistytės aistros menui ištakos ir vėliau kilęs poreikis rinkti meno kūrinius siekia vaikystę, prabėgusią vaizdingose Kelmės, Eržvilko ir Ožnugario apylinkėse. Didžiąją gyvenimo dalį ji skyrė profesinei veiklai – 1950–2000 metais ji dirbo Vilniaus klinikinėje ligoninėje „Raudonasis kryžius“ gydytoja ginekologe, iš jų – 30 metų vyr. gydytojo pavaduotoja gydymo reikalams.

 

Nuo pat pradžių Šveistytės kolekcija formavosi tam tikru principu: vieną kolekcijos dalį sudaro dovanoti kūriniai, kitus įsigijo pati. Kolekcijos užuomazga laikytinas tapytojo Aloyzo Stasiulevičiaus kūrinio „Palangos parke“, sukurto dar 1957 metais, įsigijimas. Šiuo metu kolekcijoje yra daugiau nei pusantro šimto meno kūrinių, tarp kurių Antano Gudaičio, Leopoldo Surgailio, Valentino Antanavičiaus, Saulės ir Vinco Kisarauskų, Birutės Žilytės, Rimtauto Gibavičiaus ir kt. kūriniai.

 

Katalogo pristatyme dalyvaus kolekcininkė Laima Šveistytė, Alina Šveistytė, dailininkė Saulė Kisarauskienė, galeristė ir menininkė Aistė Kisarauskaitė, dailininkas Aloyzas Stasiulevičius ir menotyrininkė Saulė Mažeikaitė.

 

Leidinio sudarytoja Saulė Mažeikaitė

Fotografė ir meno redaktorė Tania Serket

Dizainerė Ramunė Januševičiūtė

Leidinio iniciatorė ir mecenatė Ona Laimutė Šveistytė

Projekto rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Projekto partneris: Nacionalinė dailės galerija

Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius
www.ndg.lt