Samuelio Taco autobiografinės knygos „Trigubas gyvenimas“ pristatymas

2017 m. spalio 25 d. 18 val.

Samuelio Taco autobiografinės knygos „Trigubas gyvenimas“ viršelis

Kviečiame spalio 25 d., trečiadienį, 18 val. į Vilniaus paveikslų galeriją (Didžioji g. 4), kur įvyks meno kolekcininko iš Niujorko Samuelio Taco biografinės knygos “Trigubas gyvenimas” pristatymas. 

 

Vakaro  akcentas – pokalbis  apie Samuelio Taco privačią kolekciją “Sutinas ir jo draugai” bei renginius, kurie vyksta jo namų salone “Salon de Tatz” Niujorke. 

 

Dalyvauja:
autorius Samuelis Tacas,
prof. Antanas Andrijauskas,
vakarą veda Mažosios leidyklos vadovė Inga Liutkevičienė,
pianinu groja Alvydas Jegelevičius ir Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtinė Amelija Burytė (prof. Veronikos  Vitaitės klasė).

 

Samuelis Tacas yra meno kolekcininkas ir  garsus Niujorko koneziterapeutas. Jo privačią kolekciją  sudaro beveik 100 meno kūrinių – paveikslų, skulptūrų. Kolekcija vadinasi “Sutinas ir jo draugai”.  Talentingo kineziterapeuto pacientų sąraše – pasaulio garsenybės: violončelininkai seras Yehudi Menuhinas, Mstislavas Rostropovičius  ir Isaacas Sternas, vokiečių sopranas Christa Ludwig, prima balerinos Nina Ananiashvili, Alexandra Danilova, vokiečių sopranas Christa Ludwig  ir daugybė kitų. 

Samuelis tacas yra išleidęs savo meno kolekcijos katalogą anglų kalba „Soutine and L Ecole de Paris“.

Autobiografinėje knygoje „Trigubas gyvenimas“  telpa visa septyniasdešimtmečio autoriaus, kuriam likimas lėmė būti trijų šalių – sovietų Lietuvos, Izraelio ir JAV gyventoju, patirtis.  Autorius rašo su ypatinga įžvalga, kritiškai, su humoru. Temų spektras platus ir visiems aktualus: sveikata, pagarba savo kūnui,  pinigai, draugystė, meno įtaka žmogui, pasakojimas apie draugystę su garsiuoju Mstislavu Rostropovičiumi ir jo žmona Galina Višnevskaja.  Knygoje S. Tacas griauna mitus apie prestižo,  prekių ženklų galią,  žydų tautos vieningumą. Atskiras knygos skyrius paskirtas privačiai meno kolekcijai pristatyti. 

Knygos citatos iš skyriaus „Sutinas ir jo draugai“: 

        ……..

Mano kolekcija ne šiaip sau vadinasi „Sutinas ir jo draugai“.Ją sudaro šiek tiek mažiau negu 100 paveikslų, bet jie visi vienas su kitu susiję emociniais ir net fiziniais ryšiais. Viskas sukasi aplink Sutiną. Remiamasi patikrinta informacija, kaip vienas ar kitas dailininkas tiksliai susijęs su Sutinu. Tarkime, skulptorė Chana Orlova (Chana Orloff) ne tik savo atsiminimuose rašo apie savo ryšį su Sutinu, išlikusios ir tai liudijančios fotografijos – sėdi su Sutinu jo namuose.

……..

Sutino kelias į meną dramatiškas. Gerbiamo Sutino tėvai mušdavo jį, kai jis piešdavo, neleisdavo jam piešti. Bet galiausiai suprato – nėra išeities. Jį kartą buvo primušę taip, kad reikėjo medicinos pagalbos. Supratę išleido išvažiuoti į Minską, paskui į Vilnių. Jovaikystės atsiminimai lydimi kančių. Kančias matome jo mene.

………

Kartą Sutinas alkanas vaikščiojo po Paryžių. Užsuko į kavinę „Monparnas“. Jį supažindino su turtinga kolekcioniere Kasting. Ji tarė: „Noriu nupirkti tavo paveikslą“. Jis paaiškino: „Ateikite pas mane ir pažiūrėsite“. Ji jam ištiesė 100 frankų – avansą. Jis pinigus prie jos akių suplėšė ir išmetė: „Kaip jūs drįstate nematydama paveikslo pirkti mano paveikslą“.

Adresas: Didžioji g. 4, LT-01128 Vilnius
Tel. / faks. +370 5 261 1685
vpg@lndm.lt