Ekskursija „Palangos grafų Tiškevičių rūmai – vokiečių architekto Franco Švechteno kūrinys“

Spalio 18 d. 15 val. (ekskursija vyks vokiečių kalba)

SCHLOSS DES GRAFEN TYSZKIEWICZ IN PALANGA – EIN BAUWERK DES DEUTSCHEN ARCHITEKTEN FRANZ SCHWECHTEN

 

 

Archyvuose atradus vokiečių architekto Franco Heinricho Švechteno statybos brėžinių originalus, atsivėrė įdomi pastato sukūrimo istorija. Apie rūmų statybą ir Tiškevičių gyvenimo peripetijas pasakosime vokiečių kalba. Gal savo žinias norės pagilinti gidai? Bet labiausiai laukiame tų, kurie kalba ir skaito vokiškai, bet retai turi galimybę išgirsti gyvą kalbą. Renginio pabaigoje dalyvių laukia „detektyvinis“ žaidimas.

 

2006 metais Slaptajame Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyve (Geheimes Staatsarchiv Preussischer Kulturbesitz) Berlyne buvo atrasti įžymaus vokiečių architekto Franco Švechteno (Franz Schwechten) Palangos rūmų statybos brėžiniai ir eskizai. Jie buvo tikras lobis restauruojant rūmus – leido suprasti pirminę užsakovo grafo Felikso Tiškevičiaus rūmų ansamblio koncepciją, padėjo identifikuoti originalius puošybos elementus, pasekti rūmų 1998 metais Štutgarte buvo išleista monografija apie F. Švechteną (autorius Peeras Zietzas), kurioje teigiama, kad jis yra vienas garsiausių vokiečių XIX a. pab.–XX a. pr. architektų. P. Zietzo studijoje publikuotas paties architekto sudarytas kūrinių sąrašas, kuriame nurodyti ir Palangos rūmai. Šie duomenys galutinai išsklaidė XX a. viduryje kilusias abejones, ar tikrai karališkasis architektas F. Švechtenas yra Palangos Tiškevičių rezidencijos autorius.

 

Išliko dauguma F. Švechteno sukurtų Palangos rūmų brėžinių ir piešinių. Jie yra architekto personaliniame fonde Berlyne, Slaptajame Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyve (Geheimes Staatsarchiv Preussischer Kulturbesitz). Atskirame personaliniame fonde surastas Palangos rūmų projektų brėžinių ir piešinių originalų rinkinys – 74 techniniai projektai ir eskizai (jų iš viso galėjo būti daug daugiau, nes daugelis projektų numeruoti, vienas jų pažymėtas 116 numeriu). Projektus pirmoji išsamiai tyrinėjusi dr. Małgorzata Omiłanowska teigia, jog grafo Felikso Tiškevičiaus „vaizduotė ir finansinės galimybės leido pasikviesti Europoje žinomus architektus – Franzą Heinrichą Schwechteną ir parkų architektą prancūzą Edouardą André, kurie sukūrė neįpras­tą projektą – pastatė prabangią rezidenciją ir susiejo ją su ypatinga, naujoviška pajūrio gydykla. Ne visus sumanymus pavyko įgyvendinti, bet išsaugoti visumos elementai ir išlikę projektai šiandien atskleidžia vieną originaliausių privačių statybinių sumanymų XIX ir XX amžių sandūroje“.

 

Francas Heinrichas Švechtenas gimė 1841 m. rugpjūčio 12 d. Nuo 1861 iki 1863 metų studijavo Berlyno architektūros akademijoje. Po studijų dirbo vadovaujamas Frydricho Augusto Štiulerio (Friedrich August Stüler) (1800-1865). Būdamas 28 metų Švechtenas laimėjo Berlyno architektų sąjungos įsteigtą Šinkelio premiją, sukūrė Prūsijos parlamento pastato projektą.

 

Pirmasis didelis architekto darbas buvo Berlyno Anhalto geležinkelio stotis. Ji buvo pastatyta tarp 1875 ir 1880 m. Po šio didelio darbo Švechtenas sulaukė daug užsakymų. Labiausiai F. Švechtenas išgarsėjo kaip bažnyčių statytojas. Jis pastatė bažnyčią, kuri kartu su Berlyno Anhalto stotimi priskiriama jo žymiausiems darbams: Kaizerio Vilhelmo Atminties bažnyčią.

 

Švechtenas, įtakojamas istorizmo ir modernizmo srovių, savo kūrybinius sugebėjimus atskleidė daugelyje industrinės paskirties objektų. Dalį jo nebaigtų statyti pastatų užbaigė Peteris Berensas (Peter Behrens) (1868-1940).

 

Francas Heinrichas Švechtenas mirė Berlyne 1924 m. rugpjūčio 11 d., palaidotas senosiose Šionebergo (Schöneberg) kapinėse.

 

 

Vytauto g. 17, LT-00101 Palanga
+370 460 30 314
gintaro.muziejus@lndm.lt